Sakarjan selitysteos

Yalkut Zechariah. Yli tuhatviisisataa vuotta vanha Sakarjan kirjan juutalainen selitysteos, joka on osa laajempaa Yalkut Shimoni –teosta. Todella vanhat opetukset kirjasta koottu yhteen eri lähteistä ja lisäksi paljon profeetallista sanomaa, kuten Sakarjan kirjan teemana on. Suomennettu marraskuu 2017 – maaliskuu 2018.

”Kääntykää minun tyköni, sanoo Herra Sebaot, niin minä käännyn teidän tykönne, sanoo Herra Sebaot” (Sak.1:3). Rabbi Jehuda sanoi, että rabbeilla oli tapana sanoa, että ”mitä tämä tarkoittaa, kun kirjoitettu on, että kääntykää... ja minä käännyn”, ja on myös kirjoitettu, että ”Palatkaa takaisin, te luopuneet lapset, sanoo Herra, sillä minä olen ottanut teidät omikseni” (Jer.3:14). Tämä ei oikeastaan ole vaikea asia. Yksi kohta viittaa rakkauteen ja toinen rangaistuksiin.

”Teidän isänne - missä he ovat? Ja profeetat - ovatko he eläneet iäti?” (Sak.1:5). Rav [Abba Arika, 175-217] sanoi, että tämä on kuin voittoisa vastaus siihen, että Israelin kansa palasi profeetan luokse. Profeetta sanoi Israelille, ”kääntykää parannukseen! Teidän isänne, jotka syntiä tekivät, missä he ovat?” He vastasivat, ”ja ne profeetat, jotka eivät tehneet syntiä, missä he ovat? Eivätkö hekin ole kuolleet?” Ja kirjoitettu on, ”Teidän isänne - missä he ovat? Ja profeetat - ovatko he eläneet iäti?” Kuitenkin heitä velvoitetiin kääntymään ja tunnustamaan, että hän oli oikeassa, niin kuin kirjoitettu on, ”Mutta minun sanani ja käskyni, jotka minä olen säätänyt palvelijoilleni profeetoille - eivätkö ne ole kohdanneet teidän isiänne: ja niin he kääntyivät” (Sak.1:5).

”Minä näin yöllä, katso, mies ratsasti punaisella hevosella, ja hän seisahtui myrttien keskelle laaksoon [M’tzullah]” (Sak.1:8). Rabbi Jochannan [tekstissä Jochai mutta kommenteissa se sanotaan virheeksi] sanoi, ”minä näin yöllä”; Jumala oli muuttamassa koko maailman yöksi, mutta sitten hän ajatteli Chananjaa, Misaelia ja Azarjaa, ja hän rauhoittui, niin kuin kirjoitettu on, ”hän seisahtui myrttien keskelle”. Myrtit, hadassim, tarkoittaa pyhiä, niin kuin kirjoitettu on, ”Hän oli setänsä tyttären Hadassan, se on Esterin, kasvatusisä” (Ester 2:7) ja m’tzullah tarkoittaa Babyloniaa, niin kuin kirjoitettu on, ”Minä olen se, joka sanon syvyydelle [tzulah]: Kuivu” (Jes.44:27).

”Ja hänen jäljessänsä oli punaisenruskeita ja punaisia ja valkeita hevosia” (Sak.1:8). Heti, kun hän oli rauhoittunut, ne punaiset, jotka olivat aikaisemmin täynnä vihaa, muuttuivat punaisenruskeiksi ja lopulta ne muuttuivat valkoisiksi. Rav Papa sanoo tästä, että tämän perusteella voit oppia, että on hyvä asia, jos näet unessa valkoisen hevosen.

”Sitten Herra näytti minulle neljä rakentajaa” (Sak.1:20). Mitä nämä neljä rakentajaa ovat? Rav Chama bar Bizna kertoo, että rabbi Shimeon Laupiaalla oli tapana sanoa, että nämä ovat Messias, Davidin poika, Messias, Josefin poika, Elia ja se vanhurskas pappi [Pesikta Rabbati mukaan Melkisedek]. Rav Shesheth on paljonkin tätä näkökulmaa vastaan. ”Nuo sarvet ovat ne, jotka ovat hajottaneet Juudan (Sak.1:21), Israelin...” ”Miksi? Nämähän ovat juuri niitä, jotka asettavat Juudan ennalleen ja vahvistavat sen!” Hän sanoi hänelle, ”katso se jae loppuun, kirjoitettu on, ”nämä ovat tulleet saattamaan ne pelkoon ja heittämään maahan niiden pakanakansain sarvet, jotka ovat nostaneet sarven Juudan maata vastaan hajottaaksensa sen” (Sak.1:21)”. Rav Shesheth sanoi, ettei hänellä ole mahdollisuuksia Chamaa vastaan Aggadah-kirjoituksissa.

”Minä sanoin hänelle: "Mihin sinä olet menossa?" Ja hän vastasi minulle: "Mittaamaan Jerusalemia” (Sak.2:2)”. Rabbi Chanina piti seuraavan opetuksen; Jumala halusi mittaamalla mitata Jerusalemin, niin kuin kirjoitettu on, ” Ja hän vastasi minulle: "Mittaamaan Jerusalemia, nähdäkseni, kuinka leveä ja kuinka pitkä se on oleva" (Sak.2:2)”. Sitten ne palvelevat enkelit sanoivat Jumalan, maailmankaikkeuden Herran, edessä, kuinka monta linnoitettua kaupunkia on annettu maailman kansakunnille ja ”Sinä olet antanut ne mittaamalla!” Entä sitten Jerusalem, kaupunki, jossa on sinun nimesi ja sinun pyhiäsi – annatko sinä senkin heillä mittaamalla? Mutta teksti jatkuu näin, ”Ja hän sanoi tälle: "Juokse, puhu tälle nuorukaiselle ja sano: Jerusalem on oleva muuriton paikkakunta, sillä niin paljon siinä on ihmisiä ja eläimiä” (Sak.2:4)”.

Resh Lakish sanoi, että Messiaan päivinä Jumala lisää Jerusalemiin tuhat tornia, tuhat puutarhaa, tuhat palatsia ja tuhat taftarot, ja vähäisinkin niistä on kuin Sephoris menestyksensä huipulla. On olemassa perimätieto, että rabbi Jose sanoi, ”minä itse näin Sephoriksen menestyksessään, ja siellä oli 18 tuhatta katua.”

”Mutta minä olen oleva, sanoo Herra, tulimuuri sen ympärillä” (Sak.2:5). Rav Jitshak Napcha sanoi, että Jumala itse sytytti Jerusalemin, sillä kirjoitettu on, ”Herra on pannut täytäntöön kiivautensa, vuodattanut vihansa hehkun; hän on sytyttänyt Siioniin tulen” (Val.4:11), ja hän rakentaa sen uudelleen tulen kautta, niin kuin kirjoitettu on, ”minä olen oleva, sanoo Herra, tulimuuri sen ympärillä”, ”korvatkoon vahingon se, joka on kulovalkean sytyttänyt” (2Moos.22:6). Jumala tarkoitti, että hänen on korvattava se, minkä hän on polttanut.

Ja Shimeon ben Lakish sanoi, että koko minun perheestäni tulee muuri Jerusalemiin tulevana aikana, ja minä käsken enkeleitä suojelemaan sitä, niin kuin kirjoitettu on, ”Sinun muureillesi, Jerusalem, minä asetan vartijat” (Jes.62:6). Mutta ehkä sinä voit olla tätä vastaan, ajatellen, että jos tuli ympäröi sitä, kuka sinne sitten pääsee sisälle? Mutta tosiasia on, että tulee aika, jolloin kaikki pyhät pystyvät kävelemään tulessa niin kuin ihminen kävelee auringonpaisteessa kylmyyden tähden, ja se tuntuu miellyttävältä. Ja jos tämä tuntuu yllättävältä, tule ja ajattele Hananjaa, Misael ja Azarja, sillä kun Nebukadnessar heitti heidät siihen tuliseen pätsiin, he kävelivät siellä niin kuin kävellään auringossa kylmänä päivänä, niin kuin kirjoitettu on, ”Hän vastasi ja sanoi: Katso, minä näen neljä miestä kävelevän vapaina tulessa, eivätkä he ole vahingoittuneet” (Dan.3:25).

Mitä tämä tarkoittaa, että ”minä olen... kunnia sen keskellä” (Sak.2:5)? Eikö Jumalan kunnia olekin korkeuksissa, niin kuin kirjoitettu on, ”yli taivasten kohoaa hänen kunniansa” (Ps.113:4)? Rabbi Jehoshua ben Levi sanoi, että tämän tarkoitus on tuoda koko luomakunnalle tiettäväksi Israelin ylivoimaisuus, koska heidän tähtensä Jumala tuo alas sen hänen Shekina-kirkkautensa korkeimmasta taivaasta ja antaa sen kulkea maan päällä, siksi on kirjoitettu, että ”minä olen... kunnia sen keskellä”. David sanoi, ”tulimuuri ulkona! Ja kunnia sisällä!” (Midrash Tehilim) – kuka siellä pystyy lepäämään? Tämä on sitä, josta on kirjoitettu, ”Herra, kuka saa vierailla sinun majassasi, kuka asua sinun pyhällä vuorellasi?” (Ps.15:1).

”Sillä minä olen hajottanut teidät neljään taivaan tuuleen” (Sak.2:6). On opetettu, että meidän isämme eivät pitäneet pakollisena mainita kastetta ja tuulta Amida-rukouksen toisessa siunauksessa. Miksi? Koska tuulia ei voi rajoittaa. Mistä se on opittu? Kirjoitettu on, ”minä olen hajottanut teidät neljään taivaan tuuleen”. Mikä voisi olla tämän tarkoitus? Pitäisikö sanoa, että armollinen Jumala on hajottanut sinut maailman neljään ääreen?” Mutta hepreaksi siinä lukee ”kuin neljään”? Varmasti se kuin-sana ei kuulu tähän, vai kuuluuko? Mutta ehkä tarkoitus on sanoa, että ”minä kokoan teidät maan neljästä äärestä” [yksi Amida-rukouksen siunauksista]. Jos siis kyse kuitenkin oli tästä, siinä pitäisi lukeakin niin. Mutta totuus on, että aivan kuten maailman on mahdotonta olla olemassa ilman tuulia, samoin maailman on mahdotonta olla olemassa ilman Israelia.

”Sillä joka teihin koskee, se koskee hänen silmäteräänsä” (Sak.2:8). Tässä ei lue, että koskee silmäterään, vaan koskee Hänen silmäteräänsä.

”Vaiti Herran edessä, kaikki liha! Sillä hän on noussut pyhästä asuinsijastansa” (Sak.2:13). Rabbi Pinechas opetti rabbi Reubenin nimessä; David pyytää Jumalaa nousemaan viisi kertaa Psalmien ensimmäisessä kirjassa. ”Nouse, Herra, pelasta minut, minun Jumalani!” (Ps.3:7). ”Nouse, Herra, vihassasi” (Ps.7:6). ”Nouse, Herra, kohota kätesi, Jumala!” (Ps.10:12). ” Nouse, Herra! Älköön ihminen mahtailko” (Ps.9:19). ”Nouse, Herra, astu hänen eteensä” (Ps.17:13). Jumala sanoi hänelle, ”poikani David, vaikka pyytäisit minua nousemaan tuhat kertaa, en nouse. Mutta milloin minä nousen? Kun minä näen sortamista ja väärin kohtelemista, ja kuulen köyhien valittavan, niin kuin kirjoitettu on, ”Kurjien sorron tähden, köyhien huokausten tähden minä nyt nousen", sanoo Herra, "tuon pelastuksen sille, joka sitä huoaten ikävöitsee” (Ps.12:5)”.

Rabbi Shimeon, rabbi Joonan poika sanoo sanoista ”minä nyt nousen”, että koko sen ajan, kun Jerusalem oli tomuun painettuna, Shekinakin oli masentuneena – jos se vain osaisi puhua. Mutta kun tulee se päivä, josta on kirjoitettu, ”Pudista päältäsi tomu, nouse istuimellesi, Jerusalem” (Jes.52:2), silloin hän nousee. ”Vaiti Herran edessä, kaikki liha!” – miksi? –  ”Sillä hän on noussut pyhästä asuinsijastansa” (Sak.2:13). Rabbi Acha sanoo, että niin kuin kana, joka ravistelee tuhkat päältään pois.

”Ja Herra sanoi saatanalle...” (Sak.3:2). Rabbi Jehoshua ben Levi sanoi, että kuoleman enkeli kertoi hänelle näin; älä koskaan seiso sellaisten naisten edessä, jotka ovat palaamassa hautajaisista, koska minä tanssin heidän edessään ja minulla on lupa vahingoittaa. Mutta jos joku kohtaa kuoleman enkelin, mitä kannattaa tehdä? Juosta neljä kyynärää, tai jos on joku virta, menee sen yli, tai kääntyy toiselle tielle tai menee seinän taakse piiloon. Mutta jos se ei ole mahdollista, sanokoon vasten kasvoja, ”Ja Herra sanoi saatanalle: Herra nuhdelkoon sinua, saatana”.

”Ja Joosua oli puettu saastaisiin vaatteisiin” (Sak.3:3). ”Kuule, Joosua, ylimmäinen pappi, sinä ja sinun ystäväsi, jotka edessäsi istuvat. Sillä ihmeen miehiä he ovat” (Sak.3:8). Keitä nämä ihmeen miehet ovat? Sanotaan, että he ovat Hananja, Misael ja Azarja. Kun he tulivat ulos siitä tulisesta pätsistä, he menivät ylös Israelin maahan ja ottivat vaimot, ja saivat poikia ja tyttäriä ja opiskelivat Tooraa ylipappi Jehoshuan johdolla.

Rabbi Jose, rabbi Chaninan poika sanoi, että kun Hananja, Misael ja Azarja tulevat ulos siitä tulisesta pätsistä, heitä ei enää mainita. Minne he menivät? Rabbi Elazar sanoo, että he kuolivat, kun kaikki sylkivät heidän päälleen. Rabbi Jose, rabbi Chaninan poika sanoi, että he kuolivat siksi, kun ihmiset olivat heille kateellisia. Rabbi Jehoshua ben Levi sanoi, että he vaihtoivat asuinpaikkaa ja menivät Jehoshua ben Jehotsadak johdolla opiskelemaan Tooraa, ja tästä on kirjoitettu tämä jae, ”Kuule, Joosua, ylimmäinen pappi, sinä ja sinun ystäväsi, jotka edessäsi istuvat. Sillä ihmeen miehiä he ovat”. Rabbi Tanhuma sanoi, että tällä ymmärryksellä Hananja, Misael ja Azarja menivät alas tuliseen pätsiin sitä varten, että heitä varten tehtäisiin ihme.

”Minä näen, katso: lampunjalka, kokonansa kultaa” (Sak.4:2). Tämä tarkoittaa Israelia, niin kuin kirjoitettu on, ”Kaikin olet kaunis, armaani” (Laul.L.4:7). ”VeGullah ’al Roshah”, sanatarkasti ”maljansa päänsä päällä”, mutta sanojen merkitys voi olla myös ”ja vankeus oli sen pään päällä”. Tästä näkökulmasta merkitys olisi, että Jumala itse meni vankeuteen hänen lastensa kanssa. Ilman vokaalimerkkejä Jes.43:14 sanoo, että ”Teidän tähtenne minut lähetettiin Baabeliin”.

Myös Moosekselle näytettiin, ”Ja tee myös seitsenhaarainen lamppu puhtaasta kullasta” (2Moos.25:31) – tämä on Israelin seurakunta –  ”Tee lamppu jalkoineen ja varsineen kohotakoista tekoa; sen kukkakuvut, nuput kukkalehtineen” – mitä nämä merkitsevät? Jalka on se ruhtinas, ja varret [oksat] ovat oppilaita, ja kukat ovat jeshivassa opiskelevia lapsia, ”olkoot samaa kappaletta kuin se”, siis kultaa, ”Kaikin olet kaunis, armaani” (Laul.L.4:7).

Toinen selitys sanoille ”VeGullah ’al Roshah” liittyy tähän, ”Heidän kuninkaansa käy heidän edellään, ja Herra heitä johdattaa” (Miika 2:13).

”Ja lampunjalassa sen seitsemän lamppua” (Sak.4:2), tämä viittaa siihen shabatin ansioon, josta Israel pitää kiinni aina seitsemän päivän välein. ”Ja seitsemän öljyputkea lamppuihin, jotka ovat siinä ylimpänä” (Sak.4:2). Seitsemän viittaa luomistyöhön; ”Viisaus on talonsa rakentanut, veistänyt seitsemän pylvästänsä” (Snl.9:1). ”Ja seitsemän” viittaa isiin, Mosheen saakka. Abraham, Jitshak, Jakob, Levi, Kehat, Amram ja Moshe.

Toinen selitys sen seitsemälle lampulle on se, että ne vastaavat niitä seitsemää käskyä, jotka Toorassa mainitaan, siis heilutusuhri ja kymmenykset, sapattivuosi ja riemuvuosi, ympärileikkaus, isän ja äidin kunnioittaminen ja raamatun opiskeleminen, joka on enemmän kuin nuo muut yhteensä.

Hei, meillä kolme kertaa seitsemän tässä. ”Sen seitsemän lamppua” ja heprean tekstissä ”seitsemän ja seitsemän öljyputkea”. Näistä tulee 21. Ja seitsemän kertaa seitsemän on 49, ja 49+21 vastaa 70 vanhinta [erämaassa ja sanhedrin].

”Ja kaksi öljypuuta sen ääressä” (Sak.4:3). Nämä ovat ne kaksi Messiasta. Toinen Messias on sodan ruhtinas [tulee voittajana lopettamaan sodat maan päältä] ja toinen Messias on Israelin kuningas.

”Mikä olet sinä, suuri vuori, Serubbaabelin edessä?” (Sak.4:8). Tämä on Messiaskuningas. Miksi häntä kutsutaan suureksi vuoreksi? Koska hän on suurempi kuin Abraham, Jitshak ja Jakob, niin kuin kirjoitettu on, ”Katso, minun palvelijani menestyy, hän on nouseva, kohoava ja sangen korkea oleva” (Jes.52:13). Hän on nouseva yli Abrahamin, sillä kirjoitettu on, ” Minä nostan käteni Herran, Jumalan, Korkeimman, taivaan ja maan luojan [hepreassa ”ostajan”], puoleen” (1Moos.14:22). Hän on kohoava yli Moshen, sillä häneen liittyen on kirjoitettu, ”nosta hänet ylös”. Ja hän on oleva korkeampi kuin palvelevat enkelit, joista on kirjoitettu, että he ”olivat korkeat ja peljättävät” (Hes.1:18).

Kenen jälkeläinen hän on? Davidin, koska kirjoitettu on, ”Ja Salomon poika oli Rehabeam; tämän poika Abia; tämän poika Aasa; tämän poika Joosafat ... Ja Eljoenain pojat olivat Hoodavja, Eljasib, Pelaja, Akkub, Joohanan, Delaja ja Anani” (1Aik.3:10,24 – Anani, ”pilvet”, on Messiaan kutsumanimi juutalaisessa kirjallisuudessa). Joten kirjoitukset käyttävät hänestä nimeä Anani. Kuka on Anani? Tämä on Messiaan nimi, koska kirjoitettu on, ”Minä näin yöllisessä näyssä, ja katso, taivaan pilvissä [aram. im anani, pilvien kanssa] tuli Ihmisen Pojan kaltainen” (Dan.7:13). Kuinka nämä seitsemän jakeessa 24 liittyvät Messiaaseen? Kirjoitettu on, ”kuka pitää halpana pienten alkujen päivän, kun nuo seitsemän Herran silmää, jotka tarkastavat koko maata, iloitsevat nähdessään luotilangan [hepr. Habbdil, juutalaisilla huippukivi, Holladayn sanakirjassa merkitys epävarma] Serubbaabelin kädessä?” (Sak.4:10). Sen tähden kirjoitettu on, ”Mikä olet sinä, suuri vuori, Serubbaabelin edessä?” Edessä on hepreassa mijishar, ja jashar merkitsee oikeamielistä. Tämä tarkoittaa häntä, josta kirjoitettu on, ”tuomitsee vaivaiset vanhurskaasti ja jakaa oikein (mijishar) oikeutta maan nöyrille” (Jes.11:4).

Mikä tämä kivi on? [Suomalaisissa siis luotilanka.] Se on Jakobin kivi, niin kuin kirjoitettu on, ”Jaakob nousi varhain aamulla, otti kiven...” (1Moos.28:18) ja samoin Daniel sanoi, ”sitä katsellessasi irtautui kivilohkare” (Dan.2:34).

”Kuka pitää halpana pienten alkujen päivän?” Rabbi Elazar sanoi, että kuka on saanut vanhurskaat pilaamaan pöytänsä – menettämään osan palkinnostaan tulevassa maailmassa? Heidän uskon elämässään oli niin pieni alku, etteivät he osanneet luottaa Jumalaan. Rava oli eri mieltä ja sanoi, että nämä ovat pahojen israelilaisten pieniä lapsia, jotka pitävät halpana heidän isiensä tuomiot tulevassa maailmassa. He sanovat maailmankaikkeuden Herran edessä jotain sellaista, että ”nyt sinä aiot rangaista heitä, mutta miksi me saimme lyödä heiltä hampaat sisään?” Toseftassa on tallennettuna perimätieto, että rabbi Eliezer vanhemmalla oli tapana sanoa, ”jos jollain on suupala syötävää korissaan ja miettii, että mitä söisi huomenna, tällainen ihminen on todella vähäuskoinen”.

”Nämä ovat ne molemmat öljyllä voidellut, jotka seisovat kaiken maan Herran edessä” (Sak.4:14). Rabbi Jehuda sanoi, että tämä viittaa Aaroniin ja Davidiin, jotka voideltiin tässä maailmassa, eikä heitä tarvitse voidella tulevassa maailmassa [Messiaan päivinä], niin kuin kirjoitettu on, ”tämä on Aaronin voitelu” (3Moos.7:35, heprean mukaan).

”Enkeli kysyi minulta: "Mitä sinä näet?" Minä vastasin: Minä näen lentävän kirjakäärön” (Sak.5:2). Mitä tarkoittaa tämä lentävä? Kirjoitettu on, ”Silloin lensi minun luokseni yksi serafeista” (Jes.6:6). Rabbi Abbahu sanoi, että vaikka se olisi ollut elefantin tai kamelin nahkaa, ei se olisi ollut tämän kokoinen, ja sinä sanot näin, ”Tämä on kirous, joka kulkee yli koko maan” (Sak.5:3). Se lähti temppelistä, temppelin esipihalta, sillä me olemme oppineet Mishnasta, että se oli 40 kyynärää pitkä ja 20 kyynärää leveä.

Rabbi Ibo sanoi, että miksi ihmisiä laitetaan vannomaan valaa Toorassa, ja hänen tulee viedä ilmalla täytettyjä nahkoja? Sehän on kuin sanoisi, että eilen tämä oli täytetty luilla ja jänteillä ja nyt se on aivan tyhjä, ja niin lähimmäinen saadaan vannomaan väärin, eikä tästä ole mitään hyötyä. Rabbi Isai sanoi, että vain jos on valhe kyseessä. Rabbi Joona sanoi, että vaikka kyseessä olisi totuuskin. Rabbi Jannai istui alas ja mietti rabbi Joonan sanontaa. Hän lainasi rabbi Shimonia sanoessaan, ”sellaisen kanssa ei saa vannoa valaa, jota epäillään valehtelemisesta, eikä sellaisen, joka lähtee juoksemaan heti vannomisen jälkeen.”

On olemassa kertomus eräästä miehestä, joka lainasi sata kolikkoa miehelle nimeltä Bar-Temalion. Hän meni ja kysyi niitä häneltä takaisin ja sanoi hänelle, ”sen, mitä sinä uskoit minulle [pantti?] minä olen palauttanut käteesi.” Hän sanoi hänelle, ”vanno se.” Mitä Bar-Temalion teki? Hän otti onton sauvan ja laittoi sen siälle ne sata kolikkoa ja alkoi nojata siihen. Hän sanoi hänelle, ”ota tämä sauva käteesi, kun minä vannon sinulle.” Kun he saapuivat synagogalle, hän sanoi, ”sen, mitä sinä olet uskonut minun käteeni, minä olen palauttanut sinun käteesi.” Koska sauva oli painava, hän heitti sen maahan ja ne sata kolikkoa levisivät maahan, ja hän alkoi poimianiitä ylös. ”Poimi, poimi, sillä sinä todellakin keräät sitä, mikä on sinun.”

On olemassa kertomus eräästä naisesta, joka meni leipomaan naapurinsa kotiin, ja hänen vaatteisiinsa oli solmittuna kolme kolikkoa. Hän sekoitti ne taikinaan, leipoi leipänsä ja lähti pois. Hänen aviomiehensä sanoi hänelle, ”anna minulle ne kolme kolikkoa.” Nainen meni kysymään niitä naapuriltaan. Hän sanoi, että ”ehkä te olette nähneet ne kolikot?” Tuolla naapurilla oli kolme poikaa. Hän sanoi, itseään tarkoittaen, ”se nainen haudatkoon poikansa, jos hän tietää niistä.” Hänen syntiensä seurauksena hän joutuikin hautaamaan poikansa. Jos häntä ei olisi epäilty niistä, hän ei olisi joutunut hautaamaan. Ja taas tuo nainen meni ja kysyi, ”oletko nähnyt noita kolikoita?” Hän vastasi, ”se nainen haudatkoon toisenkin poikansa, jos hän tietäisi niistä.” Hänen syntiensä seurauksena hän joutuikin hautaamaan. Vielä kerran nainen sanoi naapurilleen, ”oletko nähnyt niitä kolikoita?” Hän vastasi, ”nainen haudatkoon kolmannenkin poikansa, jos tietäisi niistä.” Hänen syntiensä seurauksena hän joutui hautaamaan hänetkin. Toisen naisen aviomies sanoi hänelle, ”etkö aio lohduttaa naapuriasi?” Hän otti kaksi leipäkakkua ja meni lohduttamaan häntä. Kun he leikkasivat paloja, kolme kolikkoa putosi niistä. Siksi kansalla on tapana sanoa, että olitpa viaton tai syyllinen, älä leiki vannomisen kanssa.

”Minä lähetän liikkeelle kirouksen, sanoo Herra Sebaot, ja se menee varkaan kotiin...” (Sak.5:4). Kunpa meidän opettajamme opettaisi meille ne asiat, joiden tähden kiroukset tulevat! Meidän rabbimme ovat opettaneet, että kiroukset tulevat yhdestätoista eri syystä; epäjumalan palvelemisesta, sen pyhän nimen väärinkäytöstä, lapsiin sekaantumisesta, varastamisesta, pahan puhumisesta, väärästä todistuksesta, ja oikeutta vääristävästä tuomarista, ja turhasta vannomisesta, ja siitä, että joku menee sellaiselle alueelle, joka ei kuulu hänelle, ja siitä, että joku suunnittelee valhetta, ja sellaiselle, joka aiheuttaa vihamielisyyttä veljesten välille, ja jotkut sanovat, että myös kateudesta, ja kaikista niistä löytyy perusteet raamatusta.

Epäjumalanpalvelus – kuinka todistat sen? Koska kirjoitettu on, ”Kun Mooses näki, että kansa oli kurittomuuden vallassa (פרע)” (2Moos.32:25). Tämä sana, פרע, tarkoittaa pitaalitartuntaa eikä mitään muuta, niin kuin kirjoitettu on, ”Joka sairastaa pitalia, hän käyköön rikkirevityissä vaatteissa, tukka hajallaan ja parta peitettynä ja huutakoon: 'Saastainen, saastainen!'” (3Moos.13:45). Jakeessa on sama sana. Ja sen pyhän nimen väärinkäyttö? Se tulee vaikka Goljatin tapauksesta, jossa hän sanoi, että ”valitkaa joukostanne mies, joka tulee tänne minun luokseni” (1Sam.17:8). Sana ”mies” ei tarkoita mitään muuta kuin Jumalaa, niin kuin kirjoitettu on, ”Herra on sodan mies” (2Moos.15:3). Mitä Goljatista on kirjoitettu? ”Tänä päivänä Herra antaa sinut minun käsiini” (1Sam.17:46). Samoin on kirjoitettu pitalisesta, että ”pappi eristäköön tutkittavan toistamiseen seitsemäksi päiväksi” (3Moos.13:5). ”Antaa” ja ”eristää” ovat sama sana hepreassa.

Entä lapsiin sekaantuminen, tai haureus yleensäkin, mistä se löytyy? Kirjoitettu on, ”Siionin tyttäret ovat tulleet ylpeiksi ... Sen vuoksi Herra tekee Siionin tytärten päälaet rupisiksi” (Jes.3:16-17). Ja samaa sanaa käytetään jakeessa, ”ihottumista ja vaaleista pilkuista” (3Moos.14:56).

Entä varastaminen ja väärin vannominen? Kirjoitettu on, ”Minä lasken sen irti, sanoo Herra Sebaot, ja se menee varkaan kotiin ja sen kotiin, joka vannoo väärin minun nimeeni. Se jää sisälle hänen kotiinsa ja kalvaa sen loppuun asti, sekä sen puut että sen kivet” (Sak.5:4). Ja mikä on tämä, joka tuhoaa kodin, sen puut ja kivet? Pitalitaudin vitsaus, koska kirjoitettu on, ”Sentähden se talo revittäköön, sekä sen kivet että puuaineet” (3Moos.14:45).

Entä pahan puhuminen? Missä siitä on? Kirjoitettu on, ”Tämä olkoon laki pitalitautisen puhdistamispäivästä” (3Moos.14:2). Näin tapahtui myös Mirjamin kohdalla, kun pitalitauti kohtasi häntä.

Entä väärä todistus? Israelilaiset antoivat väärän todistuksen itse Jumalaa vastaan ja sanoivat, ”Tämä on sinun jumalasi, Israel...” (2Moos.32:8). Ja sen jälkeen kirjoitettu on, ”kansa oli kurittomuuden vallassa” (2Moos.32:25).

Entä oikeutta vääristävä tuomari? Koska kirjoitettu on, ”Sentähden, niinkuin tulen kieli syö oljet ja kuloheinä raukeaa liekkiin, niin heidän juurensa mätänee, ja heidän kukkansa hajoaa tomuna ilmaan, sillä he ovat ylenkatsoneet Herran Sebaotin lain ja pitäneet pilkkanansa Israelin Pyhän sanaa” (Jes.5:24). Tämä tarkoittaa pitalitautia, koska kirjoitettu on, ”Ja jos pitali puhkeaa ihossa” (3Moos.13:12, heprean teksti käyttää verbiä kukkaan puhkeamisesta).

Entä sellainen, joka menee sellaiselle alueelle, joka ei ole hänen omaansa? Sen näkee Uzzian tapauksesta, 2Aik.26:19. Entä sellainen, joka kylvää riitaa veljien välille? Se liittyy faaraoon, koska kirjoitettu on, ”Herra antoi kovien vitsausten kohdata faraota” (1Moos.12:17).

Entä se ”paha silmä”? Mistä sen voi todistaa? Rabbi Jitshak sanoi, että kun ihmisellä on kaunaa toista kohtaan, ja hän tulee hänen luokseen ja sanoo hänelle, ”lainaatko minulle kirvestä?” Ja hän sanoo, että ”ei minulla ole sellaista.” Ja silloin Jumala lyö häntä pitalitaudilla. Kirjoitettu on, ”Ja pappi käskeköön tyhjentää talon” (3Moos.14:36).  ja kun hän tyhjentää talon, kaikki paljastuu. Ja myös on kirjoitettu, että ”Minkä hänen talonsa tuotti, menee menojaan vihan päivänä niinkuin tulvavedet” (Job 20:28). Jotkut puhuvat myös ylpeydestä, sen voi oppia Naemanin tapauksesta. Ja se, että puhuu kanssapalvelijaansa vastaan, kirjoitettu on, ”Katso, he eivät usko minua eivätkä kuule minua” (2Moos.4:1), ja mitä tuli vastaukseksi? ”Pistä kätesi poveesi” (2Moos.4:6).

Meidän rabbeillemme on perimätieto, että se [Talmudissakin keskusteltu] tuomareiden vala voidaan lausua millä kielellä tahansa. Yksi sanoi, että tiedä, että koko maailma järisi pelosta, kun Jumala puhui Siinain vuorella ne sanat, ”älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi nimeä” (2Moos.20:7). Ja mitä tulee muihin Toorassa mainittuihin rikkomuksiin, kirjoitettu on, ”hän tulee puhtaaksi” (3Moos.17:14), mutta tästä nimestä on mainittu, ”Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka hänen nimensä turhaan lausuu” (2Moos.20:7). Muissa Tooran rikkomuksissa kosto kohtaa ihmistä itseään, mutta tässä tapauksessa ihmistä itseään sekä hänen sukulaisiaan, kuten kirjoitettu on, ”Älä anna suusi saattaa ruumistasi [lihaasi] syynalaiseksi” (Saarn.5:5). Ihmisen liha merkitsee hänen omaa sukuaan, kuten kirjoitettu on, ”...etkä kätkeydy siltä, joka on omaa lihaasi” (Jes.58:7). Ja muista Tooran rikkomuksista, kosto tulee sekä ihmiselle itselleen, mutta tässä tapauksessa sekä hänelle, että koko maailmalle; ”Vannotaan ja valhetellaan, murhataan, varastetaan ja rikotaan aviot, murtaudutaan taloihin, ja verityö verityötä seuraa” (Hoos.4:2), ja teksti jatkuu; ”Sentähden maa murehtii, ja kaikki siinä asuvaiset nääntyvät” (Hoos.4:3). On olemassa myös sellaisia lain rikkomisia, joissa tuomio pidätetätään kahden tai kolmen sukupolven ajan, mutta tässä tapauksessa kosto tulee heti, niin kuin kirjoitettu on, ”minä teen sen” (Hes.24:14).

”... ja se menee varkaan kotiin” (Sak.5:4). Tämä tarkoittaa velkojaa, joka perii sellaiselta lähimmäiseltään, joka ei ole oikeasti hänelle mitään velkaa, ja kuitenkin syyttää häntä ja pakottaa vannomaan. ”...ja sen kotiin, joka vannoo väärin minun nimeeni (Sak.5:4). Tämä on otettava sanatarkasti. ”Se jää sisälle hänen kotiinsa ja kalvaa sen loppuun asti, sekä sen puut että sen kivet” (Sak.5:4). Katso, tästä näet, että mitä tuli ja vesi ei voi tuhota, väärä vala tuhoaa! Ja jos hän sanoo, ettei vannonut, hän on valasta vapaa, mutta jos hän sanoo vannoneensa, hänen lähellä olevat sanokoon, ”Siirtykää pois näiden jumalattomien miesten majoilta älkääkä koskeko mihinkään, mikä on heidän, ettette tuhoutuisi kaikkien heidän syntiensä tähden” (4Moos.16:26).

” Ja hän sanoi: "Tämä on jumalattomuus". Ja hän paiskasi hänet sisälle eefa-mittaan ja paiskasi lyijypainon sen suulle. Ja kun minä nostin silmäni, näin minä, katso, kaksi naista lähtevän liikkeelle, ja niillä oli tuulta siivissään...” (Sak.5:8-9). Maailmaan tuil kymmenen mittaa ylpeyttä. Elam sai niistä yhdeksän ja muu maailma sen yhden. Mitä? Tarkoitatko, ettei Babyloniaan laskeutunut ylpeyttä? Sillä onhan kirjoitettu, ”Ja kun minä nostin silmäni, näin minä, katso, kaksi naista lähtevän liikkeelle, ja niillä oli tuulta siivissään, ja niiden siivet olivat kuin haikaran siivet; ja ne kantoivat eefa-mittaa taivaan ja maan välitse. Niin minä sanoin enkelille, joka puhutteli minua: "Mihin ne kuljettavat eefa-mittaa?" Ja hän vastasi minulle: "Ne menevät rakentamaan hänelle huonetta Sinearin maahan” (Sak.5:9-11). Ja rabbi Jochannan sanoi, että tämä näky näistä kahdesta naisesta on tekopyhyys ja ylpeys, jotka laskeutuivat Babyloniin. Ne tulivat ensin Elamiin ja levisivät sieltä, kuten erityisesti on ilmaistu, ”rakentamaan huonetta”. Opettaja kuitenkin sanoo, että köyhyys on ylpeyden merkki? Ja Babyloninssa oli köyhyyttä. Mitä köyhyyttä tässä tarkoitetaan? Tooran köyhyyttä, kuten kirjoitettu on, ” Meillä on pieni sisko...” (Laul.L.8:8). Rabbi Jochannan sanoi, että tämä on Elam, jolla oli ansio oppia, mutta ei opettaa.

” Minä nostin jälleen silmäni ja näin, katso, neljät vaunut, jotka lähtivät liikkeelle kahden vuoren välistä; ja ne vuoret olivat vaskivuoria. Ensimmäisten vaunujen edessä oli punaiset hevoset” (Sak.6:1-2). Tämä vastaa Juudan leiriä, josta on kirjoitettu, ”Hänen silmänsä ovat viinistä sameat” (1Moos.49:12). Myös Davidista, joka on Juudasta, on kirjoitettu, että hän oli ”hän oli verevä, kaunissilmäinen” (1Sam.16:12). ”Toisten vaunujen edessä oli mustat hevoset” (Sak.6:2). Tämä vastaa Ruubenin ja Simeonin leirejä, jotka tekivät pimeyden tekoja. Ruuben saastutti isänsä vuoteen, kuten kirjoitettu on, ”sinä nousit isäsi leposijalle; silloin sinä sen saastutit” (1Moos.49:4). Simeon; ”Heidän neuvoonsa ei suostu minun sieluni, heidän seuraansa ei yhdy minun sydämeni; sillä vihassaan he murhasivat miehiä” (1Moos.49:6). ”Kolmansien vaunujen edessä oli valkeat hevoset” (Sak.6:3). vastaa Efraimia, Benjaminia ja Manassea, niin kuin kirjoitettu on, ”kalleimmalla, minkä aurinko antaa” (5Moos.33:14). Ja suurin osa valituista hedelmistä [megadim] ovat valkoisia. Lisäksi kirjoitettu on, ”Efraimin, Benjaminin ja Manassen edessä herätä voimasi” (Ps.80:2). ”Ja neljänsien vaunujen edessä oli täplikkäät, väkevät hevoset” (Sak.6:3). vastaten Daanin leiriä, joka oli voimallinen, kuten kirjoitettu on, ”Daan on nuori leijona” (5Moos.33:22). Ja kirjoitettu on, ”Daan on käärmeenä tiellä, on polulla kyynä” (1Moos.49:17).

Ja nämä neljät vaunut edustavat myös niitä neljää maailman valtaa, jotka vastaavat niitä neljää Israelin leiriä, että jos he tekevät sellaisia tekoja, jotka eivät ole oikeita, he lankeavat näiden käsiin, ja Jumala aiheuttaa sen, että he alkavat pelkäämään häntä. ”Punaiset hevoset”; tämä on Babylonia, joka on vuodattanut paljon verta Israelissa; ”Sinä olet se kultainen pää” (Dan.2:38). ”Mustat hevoset”; tämä on Persia ja Meedia, ”oli toinen peto, joka oli karhun näköinen” (Dan.7:5), sillä he saivat Israelin kansan kasvot mustumaan Hamanin säädöksillä. ”Valkoiset hevoset”; tämä on Kreikka, sillä he saavat Israelin kasvot kalpeiksi pilkkaamisillaan. ”Täplikäät ja voimalliset hevoset”; tämä on se neljäs valtakunta joka säätää säädöksiä toisensa päälle, monenlaisia entisten lisäksi.

Sakarja näki myös ryhmän pappeja ja leeviläisiä, kuten kirjoitettu on, ”Minä näin yöllä, katso, mies ratsasti punaisenruskealla hevosella, ja hän seisahtui myrttien keskelle laaksoon, ja hänen jäljessänsä oli punaisenruskeita ja punaisia ja valkeita hevosia” (Sak.1:8). ”Mies” tässä tarkoittaa Jumalaa, kuten kirjoitettu on, ”Herra on sotasankari” (2Moos.15:3). Punainen, koska Shekina lepäsi niiden kahden kerubin välissä, ja siksi sanotaankin, ”Minun rakkaani on valkoinen ja punainen” (Laul.L.5:10). ”Myrttien keskelle” – nämä ovat ne pyhät, kuten kirjoitettu on, ”Orjantappurain sijaan on kasvava kypressejä, nokkosten sijaan on kasvava myrttipuita; ja se tulee Herran kunniaksi” (Jes.55:13). Ja se enkeli, joka seiltti Shekinan ja profeetan välillä vastaa Moshea ja Aaronia, jotka selittivät Tooran Israelille. sillä kirjoitettu on, ”enkeli, joka puhutteli minua, sanoi minulle” (Sak.1:14). Ja myös Moshe kutsutaan enkeliksi, niin kuin kirjoitettu on, ”hän kuuli meidän huutomme ja lähetti enkelin, joka vei meidät pois Egyptistä” (4Moos.20:16). Ja niin sanotaan myös Aaronista, ”hän on Herran Sebaotin sanansaattaja” (Mal.2:7, sanansaattaja ja enkeli ovat sama sana heprean kielessä). ”Hänen jäljessänsä oli punaisenruskeita ja punaisia ja valkeita hevosia” (Sak.1:8). Punainen vastaa Kohathin poikia, sillä heidän vastuunaan olivat ne astiat, jotka olivat punaiset, ja heidän vastuunaan oli arkki ja menora ja ne alttarit. Täplikkäitä, niin kuin sanotaan ”villanvalmistajia” (Jes.19:9). Nämä ovat Gershomin poikia, sillä suurin osa heidän tehtävistään oli valmistaa pellavasta asioita ilmestysmajaa ja telttoja varten, ja pihan aitausta varten ja sitä verhoa varten. ”Valkeita” vastaa Merarin poikia, sillä suurin osa heidän tehtävistään oli valkoista, esimerkiksi ilmestysmajan laudat ja pylväät ja niiden perustat.

Ja mistä voit todistaa, että nuo neljä kuningaskuntaa olivat Jumalan lähettämiä? Koska kirjoitettu on, ”Menkää, kuljeksikaa maata” (Sak.6:7). Ja teksti jatkuu, ”Ja ne kuljeksivat maata” ja he toteuttivat käskynsä johtamalla Israelin vankeuteen omasta maastaan, ja niiden sotavaunut alistivat ne neljä leiriä. ”Neljät vaunut, jotka lähtivät liikkeelle kahden vuoren välistä” (Sak.6:1). Tarkoittaa, että ne lähtivät Juudan ja Israelin kuningaskuntien välistä, niiden, jotka asustavat niiden kahden maan välissä, Jordanin tuonpuoleisen maan ja Israelin maan, ja ne kaksi ja puoli heimoa meivät vihollisen mukana vankeuteen, ja niin sanotaankin, ”Jäättekö makailemaan lammastarhojen vaiheille?” (Ps.68:14). Toisin sanoen, jos täytätte käskyt, silloin saatte asustaa lammastarhojen äärellä, erityisesti Juudassa, ja Jordanin tuolla puolella – mutta jos ette, te saatte vaeltaa kansakunnasta toiseen. ”Ja ne vuoret olivat kuparivuoria”. Tämä viittaa Juudan ja Israelin kuningaskuntiin, jotka kovettivat itsensä kuin kupariksi, etteivät kuuntelisi profeettojen sanoja. On olemassa myös toinen tulkinta, että heidän kuningaskuntansa oli vahva kuin kupari, kuten kirjoitettu on, ”Rautaa ja vaskea olkoot sinun salpasi; ja niinkuin sinun päiväsi, niin olkoon sinun voimasikin” (5Moos.33:25).

”Näin sanoo Herra Sebaot: Vielä on Jerusalemin toreilla istuva vanhuksia ja vanhoja vaimoja...” (Sak.8:4). Rabbi Shmuel ben Nachmani sanoi, että rabbi Jonathan sanoi, että vielä on tuleva aika, kun vanhurskaat herättävät ihmisiä kuolleista, kuten kirjoitettu on, ”Näin sanoo Herra Sebaot: Vielä on Jerusalemin toreilla istuva vanhuksia ja vanhoja vaimoja, sauvansa kädessään kullakin päivien paljouden vuoksi.” Ja lisäksi kirjoitettu on, ”pane minun sauvani pojan kasvoille” (2Kun.4:29). ”Sillä ennen sitä aikaa ei saatu palkkaa ihmisen työstä, ei palkkaa juhdan työstä, eikä ollut menijällä, ei tulijalla rauhaa” (Sak.8:4). Rabbi Elazar sanoi, ettei Messiaan ajoista ole selkeämpää merkkiä kuin tämä. Mutta mitä merkitsee, ettei menijällä tai tulijalla ole rauhaa?” Rav sanoi, että nämä ovat oppineiden oppilaita, joista kirjoitettu on, ”Suuri rauha on niillä, jotka rakastavat sinun lakiasi” (Ps.119:165). Ja Shmuel sanoi myös, ettei Messias tule, ennen kuin kaikki kauppapaikat ovat samantyylisiä. Ja niin opetti myös Chaia ben Rav, ”menijällä ja tulijalla ei ole rauhaa ahdistuksen tähden” (Talmud Sanhedrin 98a). ”Eikä ollut menijällä, ei tulijalla rauhaa”. Rav sanoi, kun ihminen lopettaa kirjoitusten opiskelun, hänellä ei enää ole rauhaa. Ja Shmuel sanoi, että tämä merkitsee myös sellaista, joka erottelee Talmudin toisesta Talmudista.

”Mutta nyt minä en ole tämän kansan jäännökselle samanlainen, kuin olin entisinä päivinä, sanoo Herra Sebaot. Sillä rauhan kylvö kylvetään, viiniköynnös antaa hedelmänsä” (Sak.8:11-12).

”Näitä te tehkää: Puhukaa totta toinen toisellenne. Tuomitkaa porteissanne oikein, tuomitkaa rauhan tuomio” (Sak.8:16). Rabbi Jehoshua ben Akiva sanoi, että sovittelu on velvollisuus, sillä kirjoitettu on, ”tuomitkaa rauhan tuomio”.Mutta onko olemassa tapaus, jossa tulee oikeus ilman rauhaa, ja jossa rauhaa tulee ilman oikeutta? Missä sanotaan, että tuomio on ilman rauhaa? Voit ehkä sanoa, että sovittelussa. siksi Davidista sanotaan, ”Daavid hallitsi koko Israelia, ja Daavid teki kaikelle kansallensa sitä, mikä oikeus ja vanhurskaus on” (2Sam.8:15). Entä jos tulee armo, eikö tuomiota ole? Ja jos tuomio tulee, eikö ole armoa? Missä on sellainen tuomio, jossa on armo mukana? Voit ehkä sanoa, että sovituksessa. Rabbi Shimeon ben Menassja sanoi; kaksi miestä tulee eteesi tuomiolle, ennen kuin olet kuullut heidän asiansa, tai kun olet kuullut heidän asiansa, etkä osaa sanoa, kumman puolelle taivut tuomitessasi, sinulla on vapaus sanoa, ”menkää, ja tehkää sovinto”, kuten kirjoitettu on, ”Alottaa tora on päästää vedet valloilleen; herkeä, ennenkuin riita syttyy” (Snl.17:14). Ennenkuin tapauksesta tulee katkera, sinulla on vapaus hylätä se, mutta kun tapaus on muuttunut katkeruudeksi, sinulla ei ole enää varaa hylätä sitä. Rav sanoi, että käsky (halaka) menee rabbi Jehoshua ben Akivan mukaan; sovittelu on velvollisuus, joten heille voi hyvin sanoa, että haluatteko tuomion vai sovittelun? Rabbi Shimon ben Gamaliel sanoo, että maailma pysyy kolmella asialla; Toora, tuomio ja rauha, niin kuin kirjoitettu on, ”Tuomitkaa porteissanne oikein, tuomitkaa rauhan tuomio” (Sak.8:16).

”Näin sanoo Herra Sebaot: Neljännen kuun paasto ja viidennen paasto ja seitsemännen paasto ja kymmenennen paasto on oleva Juudan heimolle ilo ja riemu ja mieluinen juhla” (Sak.8:19). Rabbi Chanina ben Bizna sanoi, että rabbi Shimeon Chesda sanoi, ”jos kirjoitus kutsuu sitä paastoksi, ja kutsuu sitä iloksi ja riemuksi, kuinka se on mahdollista? Mutta tässä ei oikeasti tarkoiteta tätä, vaan että rauhan aikana niistä tulee ilo ja riemu, mutta jos rauhaa ei ole, silloin on kyse paastosta?” Rav Papa sanoi, että tämä tarkoittaa sitä, että rauhan aikana kyse on ilosta ja riemusta, mutta jos ei ole rauhaa, ihmiset voivat paastota, jos haluavat, mutta jos eivät halua, ei ole pakko. Mutta meneekö av-kuun yhdeksäs myös tähän sääntöön? Rav Papa sanoi, ei, av-kuun yhdeksäs on erilainen, sinä päivänä murheet tuplaantuivat. Sinä päivänä tuhottiin ensimmäinen temppeli, ja toinen, Bether vallattiin ja kaupunki ryöstettiin. On olemassa Boraitha aiheesta, jonka rabbi Shimeon bar Jochai sanoi; rabbi akiva selitti neljä asiaa, joita en osaa selittää samalla tavalla kuin hän;

Neljännen kuun paasto; tämä on Tammuz-kuun 17. päivä, kun Jerusalemiin murtauduttiin, niin kuin kirjoitettu on, ”Mutta neljännessä kuussa, kuukauden yhdeksäntenä päivänä, kun nälänhätä ahdisti kaupunkia eikä maakansallakaan ollut leipää, valloitettiin kaupunki” (Jer.52:6-7). Miksi sitä kutsutaan neljänneksi? Koska Tammuz on neljäs kuukausi. ”Viidennen paasto” – Tämä on Av-kuun yhdeksäs, kun temppeli poltettiin. Ja miksi sitä kutsutaan viidenneksi? Koska Av on viides kuukausi. ”Seitsemännen paasto” – Tämä on tishri-kuun kolmas päivä, kun Gedalja, Ahikamin poika tapettiin. Ja kuka hänet tappoi? Ishmael ben Netanjah tappoi hänet, joka todistaa, että pyhien kuolema on yhtä raskas asia kuin Jumalan temppelin polttaminen. Ja miksi sitä kutsutaan seitsemänneksi? Koska Tishri on seitsemäs kuukausi. ”Kymmenennen paasto” – tämä on Teveth-kuun kymmenes, jolloin Babylonian kuningas vahvistui Jerusalemia vastaan, kuten kirjoitettu on, ”Tämä Herran sana tuli minulle yhdeksäntenä vuotena, kymmenennessä kuussa, kuukauden kymmenentenä päivänä: Ihmislapsi, kirjoita muistiisi päivän nimi - juuri tämän päivän nimi: Baabelin kuningas rynnistää Jerusalemia vastaan juuri tänä päivänä” (Hes.24:1-2). Mutta minä en ole samaa mieltä, minun mielestäni kymmenennen paasto merkitsee Av-kuun yhdeksättä.

”Näin sanoo Herra Sebaot: Niinä päivinä tarttuu kymmenen miestä kaikista pakanakansain kielistä, tarttuu Juudan miestä liepeeseen sanoen: 'Me tahdomme käydä teidän kanssanne, sillä me olemme kuulleet, että Jumala on teidän kanssanne'." (Sak.8:23).

”Ennustus, Herran sana, Hadrakin maata vastaan, ja Damaskoon se laskeutuu” (Sak.9:1). Rabbi Judah selitti tätä näin; tämä tarkoittaa Messiasta, sillä hän on terävä (Chad) maailman kansakunnille ja lempeä (rak) Israelille. Damaskolainen rabbi Jose sanoi hänelle, oi Judah, kuinka kauan vääntelet kirjoituksia! Kutsun taivaat ja maan todistamaan, että minä olen damaskolainen ja siellä on paikka, jonka nimi on Hadrak. Mutta kuinka tulisi ymmärtää ”Damaskoon se laskeutuu?” Tulevaisuudessa Jerusalem yltää Damaskoon saakka, sillä kirjoitettu on (sanatarkasti), ”Damasko on hänen lepopaikkansa”, eikä lepopaikka tarkoita mitään muuta kuin Jerusalemia, sillä kirjoitettu on, ”Tämä on minun leposijani iankaikkisesti” (Ps.132:14). Hän sanoi hänelle, kuinka sitten ajatellaan sanat ” Näin sanoo Herra: Katso, minä käännän Jaakobin majojen kohtalon, minä armahdan hänen asuntojansa; kaupunki rakennetaan kukkulallensa” (Jer.30:18)? Hän vastasi hänelle, ettei se siirry pois paikaltaan. Mutta kuinka sitten ajatellaan tämän merkitys, ”...ulottuivat ylemmäksi ja ylemmäksi ympäri temppelin, ollen siten ylhäällä leveämmät...” (Hes.41:7)? Tulevaisuudessa se laajenee ja kohoaa joka puolelle niinkuin viikunapuu, jonka latva on ylhäällä ja runko alhaalla, ja Jerusalemin portit ulottuvat tulevaisuudessa Damaskoon saakka, niin kuin kirjoitettu on, ”nenäsi on kuin Libanonin torni, joka katsoo Damaskoon päin” (Laul.L.7:4). Ja pakkosiirtolaiset tulevat ja leiriytyvät sen keskelle, niin kuin kirjoitettu on, ”Damasko on hänen leposijansa”. Tämä on sen leveys.

”Iloitse suuresti, tytär Siion, riemuitse, tytär Jerusalem” (Sak.9:9). Joka näkee unessa aasin, odottakoon lunastusta, sillä kirjoitettu on, ”Iloitse suuresti, tytär Siion, riemuitse, tytär Jerusalem, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja hän on, on nöyrä ja ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja hän on, on nöyrä ja ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla” (Talmud, Berakoth 56b).

”Nöyrä ja ratsastaa aasilla” (Sak.9:9). Tämä on sen aasin varsa, joka luotiin juuri ennen shabatia. Tämä on se sama aasi, jonka meidän isämme Abraham satuloi sitoakseen poikansa Iisakin. Tämä on se aasi, jolla Moshe rabbeinu ratsasti tullessaan Egyptiin, kuten kirjoitettu on, ”Niin Mooses otti vaimonsa ja poikansa ja pani heidät aasin selkään ja palasi Egyptin maahan” (2Moos.4:20). Tämä on myös se sama aasi, jolla Davidin poika tulee ratsastamaan.

Rabbi Jehoshua ben Levi kohtasi Elian, joka istui rabbi Shimon bar Jochain luolan suulla. Hän sanoi hänelle; milloin Messias tulee? Elia vastasi, mene ja kysy häneltä itseltään. Hän sanoi hänelle; missä hän on? Hän vastasi, Rooman portilla. Hän sanoi hänelle, ja mitkä ovat hänen merkkinsä, kuinka tunnistan hänet? Hän vastasi, että hän istuu köyhien keskellä ja sairauksien taakoittamien keskellä, ja hän päästää heidät heidän siteistään ja sitoo heidän haavansa kaikki kerralla, hän päästää toisen siteistä ja sitoo toisen, sillä Messias ajattelee, että ehkä minua tarvitaan, enkä voi viivytellä. Hän meni Messiaan luokse ja sanoi hänelle, ”rauha sinulle, opettajani ja Herrani!” Messias vastasi, ”rauha sinulle, Leevin poika!” Hän sanoi hänelle, ”milloin minun Herrani tulee?” Hän vastasi, ”tänä päivänä”.

Aamulla hän tapasi Elian, tuli hänen luokseen ja sanoi hänelle, ”mitä hän sanoi sinulle?” Hän vastasi, että hän sanoi väärin. Elia sanoi hänelle, että mitä hän sitten sinulle sanoi? Hän vastasi, minä sanoin hänelle, rauha sinulle, opettajani ja Herrani. Hän sanoi minulle, rauha sinulle, Leevin poika. Lisäksi hän sanoi minulle, että sinua suojellaan ja sinun isäsi on yksi niistä, jotka saavat periä tulevan maailman. sitten minä kysyin häneltä, että milloin Messias tulee? Hän vastasi, ”tänä päivänä”. Elia sanoi hänelle, ”Jospa te tänä päivänä kuulisitte hänen äänensä” (Ps.95:7).

Alexandri sanoi, että rabbi Jehoshua ben Levi esitti vaikean asian. Kirjoitettu on, ”ja katso, taivaan pilvissä tuli Ihmisen Pojan kaltainen” (Dan.7:13). Mutta kirjoitettu on myös, ”Nöyrä ja ratsastaa aasilla” (Sak.9:9). Jos Israel on vanhurskas, silloin hän tulee taivaan pilvissä, mutta jos kansa ei ole vanhurskas, silloin hän ratsastaa nöyränä aasilla. Shabor-Malka sanoi lääkärilleen Shemuelille; te sanotte, että Messias tulee aasilla ratsastaen, minä lainaan hänelle omaani, joka on salaman nopea. Hän vastasi hänelle; onko sinulla niin moniväristä, loistavaa aasia?

”Iloitse suuresti, tytär Siion, riemuitse, tytär Jerusalem, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja hän on” (Sak.9:9). Rabbi Abbahu sanoi, että lunastus on sekä Sinun että meidän, niin kuin kirjoitettu on, ”Efraimin, Benjaminin ja Manassen edessä herätä voimasi, tule meidän avuksemme” (Ps.80:3). Rabbi Meir sanoi, kirjoitettu on, ”Herra pelasti Israelin sinä päivänä” (2Moos.14:30). Herra pelasti, toisin sanoen tämä mainitaan sitä varten, että kun Israel on vaikeuksissa, Herra on heidän kanssaan, kuten kirjoitettu on, ”Kaikissa heidän ahdistuksissansa oli hänelläkin ahdistus” (Jes.63:9). Ja kirjoitettu on, ”Hän huutaa minua avuksensa, ja minä vastaan hänelle, minä olen hänen tykönänsä, kun hänellä on ahdistus” (Ps.91:15). Ja kirjoitettu on, ”joka ottaa tiestänsä vaarin, sen minä annan nähdä Jumalan autuuden” (Ps.50:23). Siinä ei lue ”Israelin autuuden” vaan ”Jumalan autuuden”.

Rabbi Berekiah, pappi, Rebbin poika, katso, mitä on kirjoitettu; ”Iloitse suuresti, tytär Siion, riemuitse, tytär Jerusalem, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja hän on” (Sak.9:9). Siinä ei lue ”auttaja”, vaan ”pelastettu”, ja samoin kirjoitettu on, ”Sanokaa tytär Siionille: Katso, sinun pelastuksesi tulee” (Jes.62:11). Siinäkään ei lue, ”sinun pelastajasi”, vaan ”sinun pelastuksesi”.

Rabbi Ammi sanoi, että Moshe ylisti Israelia näin; ”Autuas olet sinä, Israel; kuka on sinun vertaisesi! Sinä olet kansa, jota Herra auttaa” (5Moos.33:29). Siinä ei lue ”Herraa varten” vaan ”jota Herra auttaa”. Se on kuin mies, jolla oli sen toisen kymmenyksen mitta, mitä hän teki? Hän otti rahaa ja lunasti sen, että voitaisiin sanoa sen olevan Israelilla. Minkä kautta he ovat lunastetut? Jumalan kautta, ”kansa, jota Herra auttaa”. Jumala sanoi, että tässä maailmassa ihmiset pelastavat teidät – Egyptissä Moshe ja Aaron, Siseran aikoina Debora ja Barak, midianilaisilta tuomarit, mutta koska he olivat vain lihaa ja verta, teidät vietiin taas siteisiin, mutta Messiaan päivinä minä lunastan teidät itse, ettekä enää koskaan joudu sidoksiin, kuten kirjoitettu on, ”Mutta Israelin pelastaa Herra iankaikkisella pelastuksella” (Jes.45:17).

”Herra, Herra puhaltaa pasunaan ja kulkee etelän myrskytuulissa” (Sak.9:14).Rabbi Judan sanoo, että kaiken työn jälkeen Israel sekaantui taas rikkomuksiin ja kietoutui ongelmiin, mutta Rosh HaShana –päivänä he ottavat sofarin ja puhaltavat, mutta lopulta tulee aika, jolloin heidät pelastetaan suuren sofarin äänellä, kuten kirjoitettu on, ”Herra, Herra puhaltaa pasunaan”. Rabbi Chanina ben Jitshak sanoi, että Israel on kaikki päivän vuodet pitämässä kiinni rikkomuksista ja kietoutuneina ongelmiin, mutta lopulta sen suuren sofarin äänen kautta heidät lunastetaan, kuten kirjoitettu on, ”Herra, Herra puhaltaa pasunaan”. Rabbi Abba ben Rav Pappi ja rabbi Joshua Siknin tulivat samaan tulokseen rabbi Jehoshua ben Levin kanssa; koska Abraham näki sen oinaan olevan toisesta sarvesta vapaa ja toisesta kiinni, sen tähden Jumala sanoi hänelle, ”niin ovat myös sinun lapsesi oleva kiinni kuningaskunnissa Babyloniasta Meediaan, Meediasta Kreikkaan ja Kreikasta Roomaan, mutta lopulta heidät lunastetaan oinaan sarvella (sofarilla), kuten kirjoitettu on, ” Herra, Herra puhaltaa pasunaan”.

Niin kuin kirjoitettu on, ”Ja on tapahtuva sinä päivänä, että suureen pasunaan puhalletaan” (Sifre Bamidbar). Mutta kuka siihen puhaltaa? Siksi teksti jatkuu, ”Ja Herra Jumala puhaltaa sofariin.” Mutta mistä hän siihen puhaltaa? Sen tähden teksti jatkuu, ”Metelin ääni kaupungista! Ääni temppelistä! Herran ääni” (Jes.66:6).

”Herra, Herra puhaltaa pasunaan” (Sak.9:14). Niin kuin sen Jumalan sofarin tulee olla täydellinen, niin myös tulee olla täydellinen se sofar, johon puhalletaan Rosh HaShana –juhlassa, sillä uudenvuoden juhlan aikana ihmiset ovat lunastetut kuoleman enkeliltä. Ja meillä on perimätieto, että väärä ääni tai keskeytys, joka häiritsee puhallusta, tekee sofarin puhaltamisen arvottomaksi.

”... ja ovat täynnä, niinkuin uhrimaljat, niinkuin alttarin kulmat” (Sak.9:15). Rav Kahana sanoi, että alttarin kivissä oli koloja, kuten kirjoitettu on, ” ja ovat täynnä, niinkuin uhrimaljat, niinkuin alttarin kulmat”. Mutta alttarin kivet olivat kuitenkin kokonaisia? Niihin koloihin voidaan laittaa jotain ja ottaa sieltä pois.

”Vilja saa kasvamaan nuorukaiset ja rypälemehu neitsyet” (Sak.9:17). Rav Huna bar Rav Jehoshua sanoi, jokainen, jolla on tapana käyttää viiniä, vaikka hänen sydämensä olisi suljettu kuin neitsyt, viini avaa sen, kuten sanottu on, ”rypälemehu saa neitsyet kasvamaan”, sanatarkasti avautumaan, vapautumaan.

”Rukoilkaa Herralta sadetta kevätsateen aikana: Herra tekee ukkospilvet ja antaa heille sadekuurot, antaa kasvit joka miehen pellolle” (Sak.10:1). Resh Lakish sanoi, että kuinka voit todistaa sateen suhteen, että se tulee jokaisen ihmisen tähden? Koska kirjoitettu on, ”rukoilkaa Herralta sadetta...” Mutta joku voi ajatella, että tämä annetaan kaikkien ihmisten tähden? Ei, siinä sanotaan ”joka miehen”. Mutta eikö siinä tulisi lukea ”jokaiselle”?, tarkoittaen kaikkia hänen peltojaan? Ei, siinä sanotaan pellolle. Rav Daniel bar Rav Katanan tapaus on tästä hyvä esimerkki. Hänellä oli puutarha. Joka päivä hän kävi katsomassa sitä. Hänellä oli tapana sanoa, tämä osa tarvitsee sadetta, tai tämä osa ei tarvitse sadetta. sitten aamulla saed tuli toiselle osalle, mutta ei toiselle. Mitä tämä tarkoittaa, ”Herra tekee ukkospilvet (chazizim)?” Rabbi Jose bar chanina sanoi, että se opettaa, että jokainen hurskas ihminen saa Jumalalta chziz oman ansionsa mukaan. Ja mikä on chaziz? Rav Jehuda sanoo, että se on porachoth. Ja mikä on porachoth? Rava sanoi, että se on ohut pilvi paksun pilven alla. Rabbi Jochannan sanoi, että sateen merkki on porachoth. Ulla tuli Pumbadithaan, hän näki siellä olevan porachoth ja hän sanoi, nouse, lähdetään, pian alkaa satamaan, mutta lopulta sadetta ei tullutkaan. Hän sanoi, ”niin kuin babylonialaiset ovat valehtelijoita, niin valehtelee myös heidän taivaansa.”

”Sillä kotijumalat puhuvat tyhjiä” (Sak.10:2). Kotijumalat on terafim. Mitä ovat nämä terafim? Ne ovat esikoisen murhaajia, jotka leikkaavat häneltä hiukset pois ja käyttävät suolaa ja yrttejä ja kirjoittavat saastaisen hengen nimen kultaiselle lautaselle ja laittavat sen hänen kielensä alle, sitten he kiinnittävät hänet seinään ja polttavat lamppuja hänen edessään ja hän puhuu heille.

”Puhuvat valheunia” (Sak.10:2). Kun Shmuelilla oli tapana nähdä paha uni, hän sanoi, ”unet ovat valhetta”, mutta kun hän näki hyvän unen, hän kyseli siitä ja sanoi, ”ovatko unet valhetta?” Kirjoitettu on, ”minä ilmestyn hänelle näyssä, puhun hänen kanssaan unessa” (4Moos.12:6). Ravan mielestä näissä jakeissa on vaikeuksia. Kirjoitettu on, ”minä ilmestyn hänelle näyssä, puhun hänen kanssaan unessa” mutta kirjoitettu on myös ”puhuvat valheunia”? Tämä ei ole oikeastaan vaikea asia. Toinen tulee demonilta ja toinen enkelin kautta.

”Siitä on lähtevä kulmakivi, siitä kiinnityspaalu” (Sak.10:4). On olemassa Boraitha, jota rabbi Meirillä oli tapana sanoa, ”Hän sinut teki (Israel) ja valmisti” (5Moos.32:6). Tämä merkitsee, että Israel on paikka, josta löytyy kaikki – sieltä lähtevät papit, sieltä profeetat, siitä ovat kuninkaat ja ruhtinaat, niin kuin kirjoitettu on, ”Siitä on lähtevä kulmakivi, siitä kiinnityspaalu”.

”Minä olen viheltävä (eshrkah) heille ja kokoava heidät, sillä minä lunastan heidät” (Sak.10:8). Racham; Tämä on shrakrak (joku tikkalaji?). Ja miksi sen nimi on racham? Koska sen mukana tulee rachamim (armot) maailmaan. Abbaiyi sanoi, että tämä on ainoa tapaus, kun se istuu jonkun päällää ja tekee ”shrikrik”. Abbabiyi sanoi, että meillä on perimätieto, että kun se istuu maassa ja tekee tuon ”shrikrik”, silloin Messias tulee heti, niin kuin kirjoitettu on, ”Minä olen viheltävä (eshrkah) heille ja kokoava heidät, sillä minä lunastan heidät”. Rav Idi ben Simi sanoi minun opettajalleni, Ravi Idin pojalle, ”mutta tiedän tapauksen, jossa tuollainen istui kylvetyllä pellolla ja teki tuon shrikrik, ja tuli suuri kivi ja se jäi sen alle?” Hän vastasi, se lintu oli valehtelija.

”Hän käy ahdistuksen meren lävitse...” (Sak.10:11). Rabbi Jochannan sanoo, että tämä viittaa Miikaan. Me voimme oppia Boraithasta, että rabbi Nathanilla oli tapana sanoa, Garavista Shiloon on kolme mailia (mile on arameassa ja englannissa molemmissa sama sana, mittayksikkö) ja uhrin savu Shilossa ja Miikan patsaan savu Garavissa sekoittuivat toisiinsa. Shekinan enkelit halusivat erottaa Miikan tulevasta maailmasta, mutta Jumala sanoi, antakaa hänen olla, hän on valmis niitä varten, jotka tulevat ja menevät.

”Avaa ovesi, Libanon! Tuli on kuluttava sinun setrisi” (Sak.11:1). Meidän rabbeillamme on perimätieto, että neljäkymmentä vuotta ennen temppeiln tuhoa, se syntikauriin arpa ei koskaan pudonnut oikealle vaan aina vasemmalle, ja se punainen nauha ei enää vaalentunut vaan tuli punaisemmaksi, eikä iltavalo enää palanut, ja temppelin ovet avautuivat itsekseen, kunnes rabbi Jochannan ben Zakkai nuhteli niitä; hän sanoi sille, oi temppeli, oi temppeli, miksi tuhoat itseäsi? Minä tiedän, että kohtalosi on tulla tuhotuksi, sillä jo valmiiksi Zecharjah ben Iddo on profetoinut, ”Avaa ovesi, Libanon! Tuli on kuluttava sinun setrisi.” Rabbi Jitshak ben Tavlai sanoi, ”miksi temppeliä kutsuttiin Libanoniksi?” Koska se valkaisi Israelin rikkomukset. (Molemmissa juurisana lavan, valkoinen.)

”Valittakoon kypressi, sillä setri on kaatunut” (Sak.11:2). Tämä viittaa temppeliin, sillä kirjoitettu on, ”tuli on kuluttava sinun setrisi.” ”Hävitetyt ovat nuo mahtavat” (Sak.11:2). tämä viittaa Abrahamiin, Iisakiin ja Jakobiin, ja niihin kahteentoista heimoon, jotka itkivät ja löivät rintoihinsa. ”Valittakaa, te Baasanin tammet” (Sak.11:2). Tämä viittaa Mosheen, Aaroniin ja Mirjamiin. ”Sankka metsä on sortunut” (Sak.11:2). Tämä viittaa kaikkeinpyhimpään. ”Kuule paimenten valitusta, kun on hävitetty nuo heidän mahtavansa” (Sak.11:3). Tämä viittaa Davidin ja Shlomoon. ”Kuule nuorten leijonain ärjyntää, kun on hävitetty Jordanin rantatiheikkö” (Sak.11:3). Tämä viittaa Eliaan ja Elishaan.

”Ja minä otin itselleni kaksi sauvaa; minä nimitin toisen "Suloudeksi" (noam), toisen minä nimitin "Yhteydeksi" (chovlim)” (Sak.11:7). Rabbi Oshaja sanoi; ”Noam” – nämä ovat oppineita miehiä, viisaiden oppilaita Israelin maassa, jotka mielellään ovat samaa mieltä uskon vaelluksen kysymyksistä. Chovlim – nämä ovat oppineita miehiä Babyloniassa, jotka haavoittavat ja loukkaavat toisiaan uskon vaelluksen tähden. ” ”Hän sanoi: Nämä ovat ne molemmat öljyllä voidellut” (Sak.4:14). Rabbi jitshak sanoi, että nämä ovat ne oppineet miehet Israelin maassa, jotka ovat sulassa sovussa keskenään öljyn lailla. ”Ja kaksi öljypuuta sen ääressä” (Sak.4:3), nämä ovat ne oppineet Babyloniassa, jotka ovat katkeria toisiaan vastaan uskon elämän asioissa toisiaan vastaan, niin kuin oliivit.

”Ja minä hävitin kolme paimenta yhtenä kuukautena” (Sak.11:8). Kuolivatko he oikeasti yhden kuukauden aikana? Sillä Mirjam kuoli Nisan-kuussa, ja aaron Av-kuussa, ja Moshe Adar-kuussa. Mutta totuus on se, että ne hyvät lahjat, jotka oli annettu Israelille heidän kauttaan, lakkasivat yhden kuukauden aikana. Rabbi Jose ben Jehuda sanoi, että Israelille annettiin kolme hyvää opastajaa ja kolme hyvää lahjaa heidän ansiostaan, ja ne ovat nämä: manna, se kaivo ja pilvenpatsas. Kaivo Mirjamin ansiosta, pilvenpatsas Aaronin ansiosta ja manna Moshen ansiosta. Mirjam kuoli, silloin se kaivo poistui, kuten kirjoitettu on, ”Siellä Mirjam kuoli” (4Moos.20:1) ja heti sen jälkeen kirjoitettu on, ”kansalla ei ollut vettä” (4Moos.20:2). Mutta se palasi Moshen ja Aaronin ansioiden tähden. Aaron kuoli, ja pilvenpatsas poistui. Kuten kirjoitettu on, ”koko kansa sai tietää, että Aaron oli kuollut” (4Moos.20:29). Rabbi Abbuhu sanoi, älä tulkitse vajireeu (näki) vaan vajiiru (pelkäsi). Mutta molemmat, sekä kaivo, että pilvenpatsas, palasivat Moshen ansion kautta. Moshe kuoli; silloin kaikki kolme poistuivat, ja näin me me voimme tulkita kirjoituksen, joka sanoo, että ”minä hävitin kolme paimenta yhtenä kuukautena”.

Tulevina aikoina ne kaikki palaavat, kuten kirjoitettu on, ”Ei heidän tule nälkä” (Jes.49:10), tämä tarkoittaa mannaa. ”Eikä jano” (Jes.49:10), tämä tarkoittaa sitä kaivoa. ”Ei hietikon helle eikä aurinko satu heihin” (Jes.49:10), tämä tarkoittaa sitä pilvenpatsasta. ”Sillä heidän armahtajansa johdattaa heitä ja vie heidät vesilähteille” (Jes.49:10). Tässä ei lue lähteelle, vaan lähteille. Tulee aika, jolloin Israelista lähtee kaksitoista vesilähdettä, vastaten Israelin kahtatoista sukukuntaa. On olemassa myös toinen tulkinta ajatukselle, ”minä hävitin kolme paimenta yhtenä kuukautena”, ja se tarkoittaa rabbi Juuda II ja Antonius ja Persian kuningas Artaban, jotka kaikki kuolivat samassa kuussa ja heihin liitettiin tämä sanonta.

”Sitten minä sanoin heille: "Jos teille hyväksi näkyy, niin antakaa minulle palkkani; jollei, niin olkaa antamatta". Niin he punnitsivat minun palkakseni kolmekymmentä hopearahaa” (Sak.11:12). Rabbi Juuda sanoi, että nämä ovat ne kolmekymmentä vanhurskasta miestä kansakuntien keskellä, joiden tähden maailma on olemassa. Rava sanoi, että nämä ovat ne kolmekymmentä käskyä, jotka Nooan lapset saivat ja joista he ovat pitäneet vain kolme; yksi, etteivät miehet nai miehiä, kaksi, etteivät myy kuolleiden eläinten kappaleita ravinnoksi, ja kolme, että kunnioittavat Tooraa.

”...ja joka on luonut (jotser) ihmisen hengen hänen sisimpäänsä” (Sak.12:1). Ihmisen sielu on sidottuna häneen. Jos sielulle tulee murhe, se luopuu ruumiista ja antaa sen olla. ”Silloin Herra Jumala teki ... ihmisen” (1Moos.2:7). Tämä on kirjoitettu kahdella jod-kirjaimella. Se tarkoittaa, että ihmisessä on kaksi taipumusta, hyvä (jetser hatov) ja paha (jetser hara). Ja kun sielu on sidottuna, se ei voi niistä luopua. Mutta eläimellä on vain yksi jetser. Jos eläimellä olisi kaksi ”jetser” ja hän näkisi veitsen ihmisen kädessä, tappamaan valmiina, hän pelästyisi niin, että kuolisi itse – ja olisi siten sopimatonta syötäväksi.

”Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi” (Sak.12:2). Juovuttava malja on hepreassa saf raal, myrkkymalja. Mitä se merkitsee? Se tarkoittaa sitä, että Hän laittaa kansakunnat juomaan veristä myrkkymaljaa, sillä saf raal ei tarkoita muuta kuin verta, kuten kirjoitettu on, ”Ja ottakaa isoppikimppu, kastakaa se vereen, joka on maljassa” (2Moos.12:22, hepreassa saf eikä malja joka olisi kos). Goog ja Maagog nousevat kolmesti Jerusalemia vastaan, ja kolmannella kerralla he pääsevät oikeasti Jerusalemiin ja he menevät juudaan, ja pakottavat Juudan kansan menemään eturivissä sotaan Jerusalemia vastaan. Ja Goog ja Maagog pelkäävät heitä, koska Juudan kansa on voimallinen, kuten kirjoitettu on, ”heidät minä teen väkeviksi Herrassa” (Sak.6:12), ja he kahlitsevat kaksi voimallista miestä jokaiseen Juudan mieheen. Miksi? Etteivät he pääsisi pakoon. Ja kun Juudan kansa on kokoontunut yhteen, he menevät ylös Jerusalemiin. Ja siellä he rukoilevat koko sydämestään, ”oi, kunpa me kaautuisimme heidän käsiinsä eivätkä he meidän käsiimme.” Ja miksi he rukoilevat sydämissään? Koska he pelkäävät, että heidän äänensä kuullaan. Tästä on kirjoitettu, ”Silloin Juudan sukuruhtinaat sanovat sydämessään” (Sak.12:5). Jumala on sanova heille, ”rehellisyydessä te olette tulleet, ja elämänne rehellisyyden tähden minä nousen teidän puolestanne”, kuten kirjoitettu on, ”Oikeamielisiä ohjaa heidän nuhteettomuutensa” (Snl.11:3). Sillä hetkellä Jumala antaa voimaa Juudan kansalle ja he vetävät aseensa lyövät ne miehet oikealta ja vasemmalta puoleltaan ja tappavat heidät.

”Ja kompastuvainen heidän seassansa on sinä päivänä oleva niinkuin Daavid” (Sak.12:8). Tästä on kirjoitettu, ”Sinun pääsi kohoaa kuin Karmel” (Laul.L.7:5, pää ja köyhä ovat sama sana, mutta päässä on alef keskellä). Jumala sanoo, että köyhät keskuudessanne ovat minulle yhtä rakkaita kuin Elia, joka ”nousi Karmelin huipulle, kumartui maahan” (1Kun.18:42). ”Sinun pääsi palmikot ovat kuin purppura” (Laul.L.7:5). Tämän voi tulkita myös ”pääsi palmikot” ”köyhistä köyhimmät”, tarkoittaen, että kaikista köyhimmätkin ovat minulle yhtä rakkaita kuin David, niin kuin kirjoitettu on, ”kompastuvainen heidän seassansa on sinä päivänä oleva niinkuin Daavid”, ja jotkut vielä sanovat ”kuin Daniel”, koska hänestä on kirjoitettu, ”Belsassar antoi käskyn, että Daniel oli puettava purppuraan ja kultakäädyt pantava hänen kaulaansa” (Dan.5:29).

”Mutta sinä päivänä minä tahdon hävittää kaikki pakanakansat” (Sak.12:9). Minä tahdon? Mitä tämä tarkoittaa? Rabbi Alexandri sanoi, että ”minä katson kirjoistani heistä, jos heillä on jotain ansioita, he saavat olla, mutta jos ei, minä hävitän heidät.”

”Ja minä vuodatan Daavidin suvun päälle ja Jerusalemin asukasten päälle armon ja rukouksen hengen” (Sak.12:10). On tuleva neljä pahan ja neljä hyvän vuodatusta. Pahasta; ”Niin hän vuodatti Israelin päälle vihansa hehkun” (Jes.42:25); ”Hävitätkö sinä Israelin koko jäännöksen, kun vuodatat vihasi Jerusalemin ylitse?” (Hes.9:8); ”Tytär Siionin majaan hän vuodatti kiivautensa kuin tulen” (Val.2:4); ”Herra on pannut täytäntöön kiivautensa, vuodattanut vihansa hehkun” (Val.4:11). Hyvästä; ”Ja minä vuodatan Daavidin suvun päälle ja Jerusalemin asukasten päälle armon ja rukouksen hengen” (Sak.12:10). ”Näitten jälkeen minä olen vuodattava Henkeni kaiken lihan päälle” (Joel 2:28). ”Ja myös palvelijain ja palvelijattarien päälle minä niinä päivinä vuodatan Henkeni” (Joel 2:29). ”Enkä minä enää kätke heiltä kasvojani, sillä minä vuodatan Henkeni Israelin heimon päälle” (Hes-39:29).

”Sinä päivänä pidetään Jerusalemissa suuret valittajaiset” (Sak.12:11). Rav Josef sanoi, että ilman Targumia en olisi tiennyt, miten tämä jae tulisi lukea. Targumin mukaan jae menee näin; Siihen aikaan on oleva Jerusalemissa suuri valitus, niinkuin Ahabin, Omrin pojan, kun Hadad-Rimmon, Tv-Rimmonin poika tappoi hänet Gileadin Ramothissa ja kuin Joosia, Amonin poika, kun farao Chagira tappoi hänet Megiddon laaksossa.”

”Ja maa pitää valittajaisia, kukin sukukunta erikseen: Daavidin huoneen sukukunta erikseen ja heidän naisensa erikseen, Naatanin huoneen sukukunta erikseen ja heidän naisensa erikseen” (Sak.12:12). Eikö olekin valituksen aihe, kun jopa Messiaan päivinä ihmiset surevat, ja sillä pahalla taipumuksella on edelleen heihin valtaa, kuitenkin sanotaan, että sukukunta erikseen ja heidän naisensa erikseen. Kuinka paljon enemmän nyt, kun vietetään veden juhlaa (lehtimajajuhlan viimeistä päivää), ja pahalla taipumuksella on valtaa, pitäisi miesten ja naisten olla toisistaan erillään. Mutta se valitus? Miksi? Rabbi Jose ja toiset rabbit ovat asiasta eri mieltä. Yhden mielestä se on sen tähden, että Messias, Josefin poika, on tapettu, ja toisen mielestä siksi, että se paha taipumus on tapettu. Kaikki on selvää sen tapauksessa, joka on sitä mieltä, että Messias on tapettu, sillä silloin me ymmärrämme, mitä tarkoittaa se, mitä on kirjoitettu, ”He katsovat minuun, jonka he ovat lävistäneet. Ja he valittavat häntä, niinkuin valitetaan ainokaista” (Sak.12:10). Mutta entä tapaus, jossa sanotaan, että se paha taipumus (jetser hara) on tapettu? Pitäisikö sellaista edes murehtia? Eikö ilo olisi paikallaan? Rabbi juuda lännestä selitti tätä näin; Messiaan aikana Jumala tuo esiin sen pahan taipumuksen ja tappaa sen vanhurskaiden ja pahantekijöiden edessä. Vanhurskaille se paha taipumus näyttäytyy kuin valtavana vuorena ja pahantekijöille hiuskarvana. He molemmat itkevät. Vanhurskaat sanovat, kuinka me olisimme voineet ylittää tämän korkean vuoren? Pahantekijät itkevät ja sanovat, eikö parempaa hiuskarvaa olisi löytynyt? Ja Jumala ihmettelee heidän kanssaan, kuten kirjoitettu on, ”Näin sanoo Herra Sebaot: Jos tämä onkin ihmeellistä tämän kansan jäännöksen silmissä niinä päivinä, pitäisikö sen olla ihmeellistä myös minun silmissäni, sanoo Herra Sebaot?” (Sak.8:6).

” Mitä ovat nuo haavat...?” (Sak.13:6). Jos joku ei ymmärrä, kuinka aiheuttaa haavoja lyömällä sauvalla käsiin tai päähän, mutta joka tietää kuinka sitoa toinen ja lyödä selkään eikä päähän tai sokaista silmiä, sellaisesta ihmisestä ei ole vaaraa.

"Mitä ovat nuo haavat...?" (Sak.13:6). "Näiden haavojen kautta minun taivaallinen Isäni rakastaa minua. Mitä olet tehnyt, että sinut yritettiin kivittää? Shabatin tähden. Mitä olet tehnyt, että sinut aiotaan polttaa? Pääsiäisaterian tähden. Mitä olet tehnyt, että sinut ruoskittiin? Koska minä täytin taivaallisen Isäni tahdon.

"Mitä ovat nuo haavat...?" (Sak.13:6). Kuinka monta lyöntiä annetaan? 39. Jos olisi kirjoitettu neljäkymmentä, silloin se tarkoittaisi juuri sitä, mutta nyt kirjoitettu on, ”Neljäkymmentä raippaa saa hän hänelle antaa, ei enempää” (5Moos.25:3), joten lukumäärä, joka on lähinnä neljääkymmentä. Rava sanoi; kuinka tyhmiä ihmiset ovatkaan, kun nousevat seisomaan Toorakäärön edessä, mutta eivät oppineen edessä! Toora sanoo, ”Neljäkymmentä raippaa saa hän hänelle antaa”, mutta rabbit vähensivät siitä yhden. Rabbi Jehudan mielestä se tarkoittaa neljääkymmentä. Ja mihin se viimeinen lyönti lyödään? Hartioiden väliin. Mutta rabbit ovat sitä mieltä, että tämä on kirjoitettu vain opiskelijoita varten.

”Ja näin on käyvä koko maassa, sanoo Herra: kaksi osaa siitä hävitetään ja saa surmansa, mutta kolmas osa siitä jää jäljelle” (Sak.13:8). Kolmasosa tarkoittaa israelilaisia, sillä he ovat kolmen patriarkan jälkeläisiä, ja Jakobin lapsia, joka oli patriarkoista kolmas. Toinen selitys sanoille ”kolmas osa siitä jää jäljelle” on se, että tämä on Israel, koska he eivät saa vieläkään kokonaan asettua omaan maahansa ennen sitä kolmatta lunastusta. Ensimmäinen lunastus oli Egyptistä, toinen Ezran aikaan ja kolmas lunastus on ikuinen.

”Ja sen kolmannen osan minä vien tuleen; minä sulatan heidät, niinkuin hopea sulatetaan” (Sak.13:9). Rabbi Krospadai sanoi, että rabbi Jochannanilla oli tapana sanoa; Uuden vuoden päivänä avataan kolme kirjaa. Yksi kirja vanhurskaille, yksi pahantekijöille ja yksi niille, jotka ovat siltä väliltä. Vanhurskaat kirjoitetaan ja sinetöidään elämää varten, pahat kirjoitetaan ja sinetöidään kuolemaa varten ja siltä väliltä olevaia tarkkaillaan uuden vuoden päivästä sovituspäivään, ja silloin, jos he ovat arvollisia, heidät kirjoitetaan elämää varten, ja jos eivät ole arvollisia, heidät kirjoitetaan kuolemaa varten. Shammain koulukunnalla on perimätieto, että tuomiopäivänä on kolme ihmisryhmää, yksi vanhurskaat, yksi pahat ja yksi siltä väliltä. Vanhurskaat kirjoitetaan ja sinetöidään heti tulevaa maailmaa varten; pahat kirjoitetaan ja sinetöidään heti helvettiä varten, niin kuin kirjoitettu on, ”Ja monet maan tomussa makaavista heräjävät, toiset iankaikkiseen elämään, toiset häpeään ja iankaikkiseen kauhistukseen” (Dan.12:2). Ne muut menevät alas helvettiin ja he pääsevät sieltä poiskin, niin kuin kirjoitettu on, ”Ja sen kolmannen osan minä vien tuleen”. Ja heistä Hanna sanoi, ”Herra antaa kuoleman ja antaa elämän, hän vie alas tuonelaan ja tuo ylös jälleen” (1Sam.2:6). Rabbi Jitshak ben Abbin sanoo, että heidän kasvonsa ovat mustat kuin padan pohja. Rava sanoi lisäksi, että nämä ovat seurakunnan valittuja jäseniä, ja hän kutsui heitä helvetin lapsiksi.

Mutta Hillelin koulukunta sanoo näistä muista, että ilmaisu ”suuri armossa” (2Moos.34:6) merkitsee sitä, että hänen vaakansa kallistuu armon puolelle, ja heistä myös David sanoo, ”Minä rakastan Herraa, sillä hän kuulee minun ääneni ja rukoukseni” (Ps.116:1). Ja heistä hän puhuu myös jakeessa kuusi, ”minä olin viheliäinen, mutta hän auttoi minua”. Ja kuinka hän tekee sen? Kuinka Jumala antaa synnit anteeksi? Rabbi Eliezer sanoi, hän tallaa ne jalkoihinsa, niin kuin kirjoitettu on, ”Hän armahtaa meitä jälleen, polkee maahan meidän pahat tekomme. Kaikki heidän syntinsä sinä heität meren syvyyteen” (Miika 7:19). Rabbi Jose ben chanina sanoo, että pahuuksien anteeksi antaminen merkitsee sitä, että hän kulkee rikkomusten ohi. Rabbi Ishmaelin huoneessa opetettiin, että jumala ottaa rikkomukset pois ja se on Jumalan luonne. Mutta Rava sanoi, että pahuutta itsessään ei oteta pois, sillä jos ihminen jatkaa pahuutensa lisäämistä, se kostautuu hänelle itselleen. Israelin rikkojat heidän ruumiissaan, ja maailman kansojen rikkojat heidän ruumiissaan, menevät alas helvettiin, ja heitä tuomitaan siellä kaksitoista kuukautta, heidän ruumiinsa kuluu ja heidän sielunsa palaa ja tuuli hajottaa ne niin, että niistä tulee tomua vanhurskaiden jalkojen alle, niin kuin kirjoitettu on, ”ja tallaatte jumalattomat; sillä he tulevat tomuksi teidän jalkapohjienne alle” (Mal.3:21).

Mutta juoruajat ja epikurolaiset ja ne, jotka kieltävät kuolleiden ylösnuosemuksen, ja ne, jotka aiheuttavat kauhua elävien maassa ja ne, jotka saattavat monia tekemään syntiä, kuten vaikka Jerobeam ja hänen seuralaisensa, menevät alas helvettiin ja heitä tuomitaan siellä sukupolvesta sukupolveen, kuten kirjoitettu on, ”Ja he käyvät ulos katselemaan niiden miesten ruumiita, jotka ovat luopuneet minusta; sillä heidän matonsa ei kuole, eikä heidän tulensa sammu, ja he ovat kauhistukseksi kaikelle lihalle” (Jes.66:24). Helvetti sammuu mutta he eivät sammu, kuten kirjoitettu on, ”tuonela kalvaa heidän hahmoansa” (Ps.49:15), ja tämä siksi, että he ovat ojentaneet kätensä kohti zevul’ia, kuten kirjoitettu on, mizzevul lo, ”eikä heillä ole asuntoa” (Ps.49:15), ja tämä sana zevul merkitsee pyhäkköä, kuten kirjoitettu on, ”Minä olen rakentanut huoneen sinulle asunnoksi, asuinsijan (zevul)” (1Kun.8:13).

Aikaisemmin oli mainittu, että Beth Hillelillä oli tapana sanoa, että ”armossa runsas” merkitsee sitä, että hän kallistaa vaakansa armon puolelle. Mutta kuitenkin on kirjoitettu, että ”sen kolmannen osan minä vien tuleen”? Se viittaa ruumiissaan oleviin Israelin rikkojiin. Onko heillä sitten mitään mahdollisuuksia? Riippuu tapauksesta; jos rikkomukset ovat vallassa, mutta jos puolet ovat rikkomuksia ja puolet ansioita, se on eri asia. Ja jos hänellä on puolet rikkomuksia ja puolet ansioita, ja kuitenkin yksi rikkomus on suurempi, se ei riitä. Siihen liittyy tuo ”sen kolmannen osan minä vien tuleen”. Mutta jos hän ei ole tehnyt syntiä omaa ruumistaan vastaan, silloin ”armossa rikas” kallistaa vaakansa armon puolelle.

Keitä ne ovat, jotka ovat ”Israelin rikkojia”, omaa ruumistaan vastaan? Rav sanoi, että nämä ovat niitä, jotka eivät koskaan pue ylleen tefilin. Entä maailman kansojen rikkojat? Rav sanoi, että he tekevät tietoisesti rikkomuksia. Ja nuo, jotka aiheuttavat kauhua elävien maassa? Rav sanoi, että sellainen on seurakunnan johtaja, joka saa seurakunnan pelkäämään, mutta ei pelkäämään Jumalaa.

”Herra on lähtevä liikkeelle ja sotiva näitä pakanoita vastaan” (14:3). Rabbi Levi sanoi, voi niitä pahoja kansakuntia, jotka suunnittelevat Israelia vastaan. Jokainen niistä sanoo, että minun suunnitelmani on parempi kuin sinun suunnitelmasi. Farao sanoi, että Kain oli tyhmä kun hän tappoi Abelin hänen isänsä eläessä, hän ei ymmärtänyt, että hänen isänsä lisääntyisi elinaikanaan, mutta minä en toimikaan niin, vaan minä tapan heidät heti syntymän jälkeen,, kuten kirjoitettu on, ”jos se on poika, surmatkaa se” (1Moos.1:16). Haman sanoi, että farao oli tyhmä, koska hän ei ymmärtänyt, että tyttäret menisivät naimisiin ja lisääntyisivät, mutta minä en toimikaan niin, vaan on ”hävitettävä, tapettava ja tuhottava kaikki juutalaiset, nuoret ja vanhat, lapset ja vaimot, samana päivänä” (Ester 3:13). Rabbi Levi sanoi, näin myös goog ja Maagog tulevat sanomaan; ne, jotka olivat ennen meitä, olivat tyhmiä, sillä he eivät ajatelleet, että heillä on suojelija taivaassa, mutta minä en toimikaan niin, vaan sodin ensin sitä heidän suojelijaansa vastaan ja sen jälkeen hoidan heidät. Tästä on kirjoitettu, ”Maan kuninkaat nousevat, ruhtinaat yhdessä neuvottelevat Herraa ja hänen voideltuansa vastaan” (Ps.2:2). Jumala sanoo hänelle, oi sinä pahuuden ilmentymä! Tuletko mittaamaan itseäsi minua vastaan? Niin totta kuin minä elän, minä itse sodin sinua vastaan, kuten kirjoitettu on, ”Herra lähtee sotaan niinkuin sankari” (Jes.42:13).

”Hänen jalkansa seisovat sinä päivänä Öljymäellä” (Sak.14:4). On olemassa perimätieto, että rabbi Jose sanoi, ettei Shekina todella laskeutunut alas eivätkä Moshe ja Elia nousseet korkeuksiin, sillä kirjoitettu on, ”Taivas on Herran taivas, mutta maan hän on antanut ihmisten lapsille” (Ps.115:16). Mutta kirjoitettu on, ”Ja Herra astui alas Siinain vuorelle” (2Moos.19:20)? Mutta tämä tarkoittaa paljon korkeampaa. Mutta kuitenkin on kirjoitettu, ”Hänen jalkansa seisovat sinä päivänä Öljymäellä”. Tämäkin tarkoittaa maan pintaa korkeammalla. Kirjoitettu on myös, ”Ja Mooses nousi Jumalan tykö” (2Moos.19:3). Ja kirjoitettu on myös, ”Elia nousi tuulispäässä taivaaseen” (2Kun.2:11). Nämä merkitsevät alempia taivaita. Mosheen liittyen on kirjoitettu, ”Hän peittää valtaistuimensa näkyvistä, levittää pilvensä sen ylitse” (Job 26:9). Ja rabbi Tanhuma sanoo, että tämä osoittaa sitä, että Kaikkivaltias erottaa osan hänen Shekinansa loistosta ja peittää sitä pilvillä, niin että hän voi laskea valtaistuintaan alas ja Moshe voi sitä lähestyä.

”Sinä päivänä ei ole valoa: loistavat tähdet sammuvat” (Sak.14:6, jekaroth vekippaon, ”kallisarvoista, raskasta ,harvinaista, jäistä(?)”). Rabbi Eliezer sanoi; tämä on se valo, joka on tässä maailmassa kallisarvoista, mutta kevyttä tulevassa maailmassa. Tästä on kirjoitettu, ”Minä johdatan sokeat tietä, jota he eivät tunne; polkuja, joita he eivät tunne, minä kuljetan heidät. Minä muutan pimeyden heidän edellään valkeudeksi ja koleikot tasangoksi. Nämä minä teen enkä niitä tekemättä jätä” (Jes.42:16). Tässä ei oikeastaan lue, että ”nämä minä teen”, vaan ”nämä minä olen tehnyt”. Esimerkiksi rabbi Akivalle ja hänen ystävilleen. ”Silmä näkee kaikkinaiset kalleudet” (Job 28:10). Tämäkin merkitsee rabbi Akivan silmiä.

Rabbi Jehoshua sanoo, että nämä ovat sellaisia ihmisiä, joita pidetään kunniassa tässä maailmassa, mutta halpana tulevassa maailmassa; kuten rav Josefin kertomus menee, rabbi Jehoshua ben Levin pojan, joka sairastui ja vaipui koomaan. Hänen isänsä sanoi hänelle, ”mitä sinä näit?” Minä näin maailman, jossa kaikki oli sekaisin, miehet, joiden olisi kuulunut olla ylimpänä, olivat alhaisimpia ja ne, joiden olisi kuulunut olla alhaisia, olivat ylhäällä.” Hän sanoi hänelle, poikani, olet nähnyt todellisen maailman, mutta entä me? Hän vastasi, että niin kuin meitä arvostetaan täällä, niin arvostetaan sielläkin. ”Ja mitä kuulit siellä puhuttavan?” Kuulin, kun sanottiin, siunattu olkoon se, joka tulee tänne opetus mukanaan, ja ettei mikään luotu voi seisoa marttyyreille osoitetussa huoneessa. ”Keitä he ovat? Onko siellä rabbi Akiva ja hänen ystävänsä?” Ei, siellä on myös Laodikean marttyyrejä.

”Ei vaihdu päivä ja yö; ja ehtoolla on oleva valoisata” (Sak.14:7). Rabbi Eliezer sanoi, että niiden neljän maailmanvallan aika kestää vain yhden päivän Jumalan ajanlaskulla. Mistä voit oppia tämän? Koska kirjiotettu on, ”Niin laskeutui petolintuja ruumiiden päälle, mutta Abram karkoitti ne pois. Kun aurinko oli laskemaisillaan...” (1Moos.15:11-12). Rabbi Elazar ben Arak sanoi, on vähän vastaava asia, kirjoitettu on, ”hän pani minut peräytymään, hän teki minut autioksi, ainiaan sairaaksi” (Val.1:13). Kun aurinko laskee länteen, silloin kaksi kolmasosaa sen valon hetkistä lakkaa, eikä sillä ole näkyviä säteitä, samoin juuri ennen illan pimeyttä tulee Israelin valkeus, kuten kirjoitettu on, ”ehtoolla on oleva valoisata”.

”Sinä päivänä elävät vedet virtaavat Jerusalemista” (Sak.14:8). Rabbi Joshua Siknin sanoo rabbi Levin nimessä, että Jumala puhui isien kanssa ja antoi heidän lapsilleen avaimia heidän lunastustaan varten. Jumala sanoi Jakobille; sinä sanoit, ”Herra oleva minun Jumalani” (1Moos.28:21). Niin totta kuin sinä elät, kaikki hyvyydet ja siunaukset ja lohdutukset, jotka minä annan sinun lapsillesi, minä annan tällä samalla sanalla, niin kuin kirjoitettu on, ”Sinä päivänä (oleva) elävät vedet virtaavat Jerusalemista”. ”Siihen aikaan (oleva) pitää mies lehmäsen ja pari lammasta” (Jes.7:21, katso myös messiaaninen asiayhteys). ”Ja sinä päivänä (oleva) Herra vielä toisen kerran ojentaa kätensä” (Jes.11:11). ”Sinä päivänä (oleva) vuoret tiukkuvat rypälemehua” (Joel 3:18). ”Sinä päivänä (oleva) puhalletaan suureen pasunaan” (Jes.27:13).

”Herra on oleva koko maan kuningas. Sinä päivänä on Herra oleva yksi ja hänen nimensä yksi” (Sak.14:9). Mutta eikö hän ole yksi jo nyt? Rabbi Acha ben chanina sanoi, että tuleva maailma ei ole niin kuin tämä maailma; tässä maailmassa, kun ihminen kuulee huonoja uutisia, hän sanoo ”siunattu olkoon uskollinen tuomari”, ja kun hän kuulee hyviä uutisia, hän sanoo, ”siunattu olkoon Hän, joka on hyvä ja aiheuttaa hyvää.” Mutta tulevassa maailmassa Hän on vain ”se hyvä, ja hyvyyden lähde”. ”Hänen nimensä yksi”. Mutta eikö se nimi ole yksi jo nyt? Rav Nachman sanoo, tämä maailma ei ole niin kuin tuleva maailma. Tässä maailmassa nimi kirjoitetaan jud-hei... mutta luetaan alef-dalet... mutta tulevassa maailmassa se on kokonaan yksi. Rava halusi vielä laajentaa tätä kohtaa, mutta silloin Elia sanoi hänelle, kirjoitettu on, ”salaa se!”. Rabbi Avina sanoi, kirjoitettu on, ”Tämä on minun nimeni” (2Moos.3:15) ja kirjoitettu on, ”Näin minut muistetaan” (2Moos.3:15). Jumala sanoi hänelle, ettei minua lueta niin kuin kirjoitetaan, minut kirjoitetaan  jud-hei... mutta lausutaan alef-dalet... Tässä maailmassa, jossa on epäjumalanpalvelusta, ihmiset sanovat jud-hei on Elohim”, mutta tulevassa maailmassa, kun Jumala on kuninkaamme, tämä toteutuu; ”Sinä päivänä on Herra oleva yksi ja hänen nimensä yksi”

”Koko maa muuttuu tasaiseksi kuin Aromaa Gebasta Rimmoniin asti, Jerusalemin eteläpuolelle” (Sak.14:10). Mutta eikö Jerusalemista etelään ole jo tasaista ja Gebasta Rimmoniin kiviä ja kallioita? Mutta vaikka Geba ja Rimmon tasoitetaan, kaikki maa on oleva tasaista Jerusalemista etelään. ”Ja tämä on oleva korkea ja oleva asuttu, paikallansa” (Sak.14:10). Rava sanoi, että Jumala korottaa Jerusalemin.

”Ja tämä on oleva vitsaus, jolla Herra rankaisee niitä kansoja, jotka sotivat Jerusalemia vastaan: hän mädättää siltä kansalta lihan” (Sak.14:12). Jumala sanoo, että hän lyö heitä spitalitaudilla, ja kirjoitettu on, ”pitalitauti olisi tulemassa hänen ihoonsa” (3Moos.13:2). Ja miksi? Vain siksi, että he nousevat Israelia vastaan, sillä jae mainitsee ”jotka sotivat Jerusalemia vastaan” (Yalkut, ”Israelia vastaan”). Ja näin ymmärrätte, että kun Jumala rankaisee sitä neljättä kuningaskuntaa, hän lyö sitä sairaudella, kuten kirjoitettu on, ”Miksi ovat sinun urhosi maahan syöstyt? He eivät pysyneet pystyssä, sillä Herra heidät nujersi” (Jer.46:15). Ja kirjoitettu on myös ” nystyröistä, ihottumista ja vaaleista pilkuista” (3Moos.14:56). Ja niin ymmärrät, että jo tässä maailmassa hän lyö Israelin vihollisia sairauksilla. Ja kuka oli tämä Naaman? Kirjoitettu on, ”Suurta kunnioitusta nauttiva mies ... ja hän oli sotaurho, mutta pitalitautinen” (2Kun.5:1). Ja miksi häntä lyötiin sairaudella? Koska hän oli ottanut sotavangiksi pikkutytön Israelin maasta.